BNL MD
#

Den 10. vinneren av Bygg og Bevarprisen er kåret

- Karlsen & Nordseth Entreprenør AS stakk av med seieren.

Årets Bygg og Bevar-pris går i år til entreprenøren som står bak arbeidene med Historisk museum i Oslo. Egne fagfolk, fokus på lærlinger, og høy kvalitet på arbeidene kjennetegner leveransen og ble utslagsgivende for juryen. 

Historisk museum på Tullinløkka i Oslo er et fredet kulturminne, og er rangert av Riksantikvaren som ett av de 50 viktigste prestisjebyggene i Norge. Museet ble tegnet av Henrik Bull i Art Nouveau-stil og stod ferdig i 1902. 

I 2017 la Universitetet i Oslo ut et anbud på rehabilitering av signaturbygget. I bestillingen til Universitetet i Oslo lå det blant annet rehabilitering av 2000 kvadratmeter med tak, og 4000 kvadratmeter med fasader. Jobben fikk Karlsen & Nordseth Entreprenør. 

0 Oversikt

På taket er det utført utallige blikkdetaljer, forsterkninger av hele bærekonstruksjonen, tekkearbeider, nye nedløpsløsninger og rehabilitering av piper tårn, og overlys. Foto: Karlsen & Nordseth Entreprenør AS

I tillegg til tak- og murarbeider, har over 600 vindusrammer blitt tatt ut og restaurert, For å sikre kvalitet også her, ble firmaet Grøttumsbråtens Eftf. AS involvert som underleverandør. Takket være Glassmester Rolf Berglund AS har om lag 100 blyglassvinduer fått nytt liv i et etablert blyglassverksted på riggen. 

Stolt vinner

Det var en overrasket vinner som fikk telefon om at de har vunnet årets pris.  I sin takketale sier han: 

Vi er utrolig stolte over at vi blir tildelt årets Bygg og Bevar-pris. Vi i Karlsen og Nordseth har over 30 års erfaring i byggenæringen, men de siste femten årene har vi spesialisert oss i historisk rehabilitering.

Jeg vil sørge for at alle våre ansatte som har vært involvert i prosjektet får delta i denne fantastiske tilbakemeldingen denne prisen utgjør for oss som fagfolk innen antikvarisk rehabilitering.
På vegne av alle ansatte i Karlsen Nordseth Entreprenør - hjertelig tusen takk, sier daglig leder Anders Karlsen. 

Daglig leder Anders Karlsen

Fagjuryen

Juryformann Sjur Mehlum er utdannet tømrer og etnolog. Han har lang erfaring fra kulturminnevernet, både som utførende og som ansatt hos Riksantikvaren. I dag jobber Sjur som seksjonsleder - Tilstand og bygningsvern i Multiconsult.

Jørgen Leegaard er direktør for samfunnspolitikk i Byggenæringens Landsforening, har et øye for bedrifter som jobber systematisk med kompetanseutvikling og tar eldre bebyggelse på alvor.

Eli Grøttheim har jobbet med prosjekter på eksisterende bygninger hele sitt yrkesliv. Hun har siden 1970-tallet vært opptatt av at kunnskap om opprinnelige konstruksjoner og materialer må ligge til grunn for de valg som gjøres ved restaurering og ombygging. 

Einar Engen har i mange år vært tilknyttet museumssektoren og kulturmiljøvernet, og har jobbet med en rekke restaureringsprosjekter. Gjennom årene har han opparbeidet seg unik kjennskap til kulturminnevernet over hele landet. 

Juryens begrunnelse

Juryens leder Sjur Mehlum, mener det er mange grunner til at Karlsen & Nordseth stakk seg blant årets nominerte. 

Årets vinner av Bygg og Bevar-prisen har gjennom et omfattende arbeid med et av Norges viktigste signaturbygg utvist ekstremt høy kvalitet i alle ledd. Karlsen & Nordseth Entreprenør er et firma som satser på å levere godt håndverk innenfor flere fag, og bruker egne folk i murarbeid, blikkenslagerarbeid og tømrerarbeid. I tillegg satser de på lærlinger, slik at de kan være med å forme morgendagens dyktige håndverkere. 

Juryen anser håndverket i dette prosjektet som svært godt utført, og bedriftens formidling av prosjektet gjennom en egen nettside som en flott plattform for å spre kunnskap og erfaring.

Flere bilder fra prosjektet

Karlsen Og Nordseth 2

Fasaden har fått krafset og spekket over 40 kilometer med fuger, samt fått byttet hundrevis av teglstein og naturstein er vasket og reparert. Foto: Karlsen & Nordseth Entreprenør AS.

Karlsen Og Nordseth 3

Det har gått med ca. 22 tonn kobber på den nye dobbeltfalsede skivetekkingen på taket.

Dekorasjon på toppen av arkene. Foto: Karlsen og Nordseth as.
Dekorasjon på toppen av arkene. Foto: Karlsen og Nordseth as.
18 Bearbeidelse Av Buede Profilbeslag I Hele I Lengder

De nominerte 2021

Hansen Og Henriksen

Murmester Hansen og Henriksen fra Skien. Foto: Hansen og Henriksen

Hendug

Hendug Bygg AS fra Hallingdal. Foto: Hendug Bygg

;
;