De holder kurs, de gir veiledning, de formidler hjelp - og de kan alt om gamle hus!
Byggeskikksenteret i Flekkefjord er lokalisert i de renoverte lokalene til den gamle husmorskolen i Dr. Kraftsgate 19. Senteret tilbyr rådgivning og kompetanse i forbindelse med offentlige og private renoveringsprosjekter i tillegg til å jobbe med sentrumsutvikling.
Bygningsvern i Agder skal styrke håndverkskompetansen i fylket, sikre rekruttering til håndverksfagene og øke kunnskapen omkring bygningsvern og verneverdier hos kommuner, eiere og håndverkere.
Foreningen består av en gruppe byggmestere/ håndverkere som har som mål å videreføre de gamle håndverkstradisjonene i byen og distriktet rundt
Senteret arbeider for å styrke kystkulturen, samt ivareta de kulturhistoriske verdiene i Risør.
Bygningsvernsenteret i Setesdal har lokaler i tilknytning til Setesdalsmuseet på Rysstad, og er et samarbeid mellom Agder fylkeskommune og Setesdalsmuseet
Bygningsvernsenteret er en utadrettet del under MiA - Museene i Akershus.
Bygningsvernsenteret startet i kulturminneåret 2009 - holder til i en gammel soldatbrakke, opprinnelig fra 1888, på Lågdalsmuseet. Her er det innredet kontor, verksted og forelesningssal.
Innlandet fylkeskommune har lagt til rette for en lokal rådgivingstjeneste i form av et fylkesnettverk av bygningsvernrådgivere med base i regionmuseene.
Senter for bygdekultur er et kompetansesenter innenfor tre og håndverk. Senter for bygdekultur driver en lærebedrift for lærlinger i treskjærerfaget. Dette er en av få bedrifter i Norge som tar inn lærlinger i treskjæring. Senteret har også en lærebedrift for møbelsnekkere og for smeder.
Nettverket «Kjerringvern» er for alle kvinner over hele landet. Kvinner med interesse og erfaring fra bygningsvern, både i egne hjem, på arbeids-plassen og i offentlige omgivelser.
Murbyen Oslo er et bygningsvernsenter for Oslos historiske murgårder, den karakteristiske bebyggelsen i pusset tegl fra byveksten i siste halvdel av 1800-tallet og frem til rundt 1930
Norsk håndverksinstitutt arbeider med å dokumentere, bevare og fremme tradisjonelt håndverk som kunnskap, kultur og yrke.
Valdresmusea ble etabler i 1901, og er et av de største friluftsmuseene i Norge. Hvert år arrangerer museet i samarbeid med andre, en rekke kurs og seminarer for håndverkere og huseiere.
Bygningsvern Telemark er ei rådgjevingsteneste som tilbyr ei rekkje teneste til private og kommersielle aktørar
I Hordaland er det lagt til rette for en lokal rådgivingstjeneste i form av et fylkesnettverk av bygningsvernrådgivere med base i regionmuseene.
Håndkraft- forum for tradisjonshåndverk er et nettverk som samler håndverkere med interesse for tradisjoner i området Haugalandet. I nettverket utveksles kunnskap og håndverkskompetanse gjennom kurs, fagkvelder og studieturer for medlemmene.
Jensbua Kystkultursenter ligg i Fjaler i Sogn og Fjordane. Her tilbys råd og hjelp til ditt gamle hus eller båt. Senteret lagar også planar og kostnadsoverslag og utfører arbeid på hus og båtar.
Stiftelsen Nærøyfjorden Verdsarvpark ble opprettet i 2008 for å samordne innsatsen omkring verdensarvstatusen til Nærøyfjordområdet. Kulturarven har en høy prioritet
Fram til 2002 leia Ryfylkemuseet eit prosjekt om byggeskikk og bygningsvern i Ryfylke. Prosjektet som starta allereide i 1995, har gjennom desse åra vunne mye verdfull kunnskap om dei tradisjonelle bygningshandverka. Nettsida gir smakebitar av dei kunnskapane som er nedfelte i den handlingsborne kunnskapen i bygningshandverka.
Ryfylke bygningsvernsenter er den utovervende delen av arbeidet Ryfylkemuseet gjer knytt til bygningsvern og tradisjonshandverk. Me hjelper gjerne privatpersonar som ønsker å ta vare på gamle hus og bygningsdelar, og som ønsker å lære om den handlingsborne kunnskapen.
Vestnorsk kulturakademi har lang erfaring med målrettet undervisning innenfor tradisjonelle fag. Det tilbys antikvarisk rådgivning i forbindelse med restaurering og istandsetting og senteret arrangerer kurs i sentrale håndverksteknikker.
Bygningsvernsenteret ved NTNU er et møtested for forskning, kunnskapsformidling og etter- og videreutdanning innen bevaring og utvikling av verneverdige bygningsmiljøer.
Husasnotra er en avdeling av Stiftelsen Geitbåtmuseet og er et lærested for tradisjonshåndverk. Her får håndverkere tilbud om opplæring ut over svennebrev gjennom kursing og styrt praksis.
Jugendstilsenteret ligger i den gamle Apotekergaarden fra 1907 i Ålesund, og er et spesialmuseum og nasjonalt kompetansesenter for jugendstilen.
Bygghytta ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider er av Stortinget utpekt til å være et nasjonalt kompetansesenter for bevaring og restaurering av verneverdige bygninger i stein. I tillegg til å restaurere og vedlikeholde Nidarosdomen og Erkebispegården skal Restaureringsarbeider bevare og videreutvikle de tradisjonelle håndverkene
Bygningsvernsenteret på Røros ligger under Rørosmuseet. En av senterets viktigste oppgaver er arbeidene på museets antikvariske bygninger. Senteret arrangerer kurs og utfører istandsetting på oppdrag fra andre.
Stiklestad Nasjonale Kultursenter AS (SNK) ble opprettet som nasjonal knutepunktinstitusjon fra 1996, og har spesielt ansvar for formidling av kunnskap om Olav Haraldsson, om slaget på Stiklestad i 1030 og omkring den delen av norsk historie og samfunnsutvikling som kan knyttes til Stiklestad og Olav den hellige.
Vitalisering av veiter og gårdsrom er et prosjekt ledet av Byantikvaren i Trondheim kommune.
Bygningsvernsenteret ved Prestegårdslåna er en avdeling under Stiftelsen Prestegårdslåna i Melhus, og er et lavterskeltilbud for eiere av gamle hus.
Bygningsvernprosjektet i Skjerstad ble etablert allerede i 1992 for å bevare bygningene i området. I dag er Skjerstad en del av Bodø kommune og prosjektet tar på seg arbeid også utenfor kommunegrensen.
Nordnorsk bygningsvernsenter er en avdeling i stiftelsen Nordnorsk Fartøyvernsenter og Båtmuseum. Senter tar på seg mindre restaureringsoppdrag og gir veiledning og råd ved behov. Nordnorsk bygningsvernsenter er lokalisert på Gratangen
Sør-Troms museum er et fagmiljø for Bygningsvern og tradisjonshandverk i Troms. Virksomhet drives som en integrert del av museet.
Med bygningsvern som faglig fokusområde!
Midt-Troms Museum er sannsynligvis et av de nordligste regionmuseer i Norge med dette fokuset.
VARDØ RESTORED er en byutviklingsstrategi med respekt for byens særpreg, rike kulturhistorie og lokale næringsinitiativer.
Helgeland Museum, bygningsvern er lokalisert i Mosjøen, Vefsn kommune. De holder til den store bryggen fra 1879, som ligger i den nordlige delen av Sjøgata verneområde, nærmest elven Vefsna.
Byggnettverket har som formål å styrke den faglege posisjonen og gjera musea meir synlege i arbeidet med bygnings- og fartøyvern. I 2017 vart Byggnettverket slått saman med Håndverksnett og det nye nettverket "Bygningsvern – Nettverk for tradisjonshandverk og bygningsvern" vart stifta.
Center for Bygningsbevaring i Danmark er et vitensenter for håndverk og bygningsbevaring. Senteret gir råd om vedlikehold og istandsetting av eldre bygninger til både offentlige og private eiere.
Hantverkslaboratoriet ved Göteborgs universitet er et nasjonalt sentrum for håndverk i bygningsvernet. Nettverket drives av håndverksbedrifter, bransjeorganisasjoner og ulike offentlige aktører.
Spara och bevara er den svenske energimyndighetens program for energieffektivisering av kulturhistorisk verdifulle bygninger.
Svenska byggnadsvårdsföreningen er en uavhengig foreningen som arbeider for å bevare bygninger og bygningsmiljøer fra alle tider. Foreningen arbeider med formidling av kunnskap om bygningsvern, bygggeteknikk og bærekraftig byggeri.