#

Malingskolen

Malingsskolen gir deg all informasjon om hva maling er, hvordan du skal male for å få et godt resultat og ellers nyttig informasjon om overflatebehandling av ulike materialer.

Vi deler malermester Ole Andreas Klaveness beste tips!

Malingsskolen del 1

Hvorfor maler vi og hva er maling?

Vi begynner forfra og besvarer de grunnleggende spørsmålene.

 

Malingsskolen del 2

To typer tørring

I denne delen skal vi se på de forskjellige måtene maling herder. 

 

Malingsskolen del 3

Den viktige vedheften

Noen malinger er det håpløst å få fjernet fra underlaget. Andre er det bare å skrape lett på for å få vekk. hva er det egentlig som bestemmer hvor godt maling hefter?

 

Malingskolen del 4

Godt grunnet, godt malt!

Grunningen er en behandling som skal hjelpe malingen å feste godt og jevnt mot underlaget, men den kan også ha andre oppgaver.

 

Malingskolen del 5

Vedvarende vedheft med grunning

grunning er ikke noe malingsprodusentene har funnet på for å selge mer maling. Dens spesielle egenskaper hjelper toppstrøkene til å feste til vanskelige underlag. Utendørs beskytter den mot fukt. 

 

Malingskolen del 6

Den viktige vasken

Skitt, overflatesopp, alger og bestanddeler fra gammel maling står i veien for god heft. Ved å vaske veggen grundig, med egnet vaskemiddel, unngår vi avflassing og avskalling grunnet dårlig vedheft.

 

Malingskolen del 7

Finn roen i skrapejobben

med godt verktøy og riktig innstilling til jobben, er det mulig å finne glede også i en slitsom skrapejobb, mener malermester Ole Andreas Klaveness.

 

Malingskolen del 8

Den farlige fukten

Å overmale et fuktig underlag er å kaste bort både tid og penger. Malingen vil hefte dårlig, flasse av innen kort tid og i verste fall kan treet bli ødelagt av råte.

 

Malingskolen del 9

Slik unngås fiende no. 1

Fukt regnes for å være overflatebehandlingens og fasadenes kanskje aller verste fiende. 

 

Malingskolen del 10

La det tørke!

Fukt kan forekomme i store mengder innendørs. Det kommer fra oss mennesker og våre aktiviteter, fra byggematerialene eller lekkasjer i konstruksjonen.

Malingskolen

Malingskolen er laget av malermester Ole Andreas Klaveness i samarbeid med Chera Westman hos Ifi - Informasjonskontoret for farge og interiør.

I 10 artikler, som omhandler ulike tema, vil serien forsøke å definere hva maling er, hvordan den fungerer og se på hvorfor vi maler. Andre tema som blir belyst er malingstyper, egenskaper og bruksområder, verktøy og hvordan maling påføres og vedlikeholdes.

Kort sagt malermesterens aller beste tips!

;
;