Historisk eller moderne interiør i det gamle huset? Valgene er mange. Se hvordan andre har gjort det før deg!
Enkelte følelser endrer seg ikke selv om ting og steder blir eldre. Ønsket om å bevare blir ofte bare sterkere. Omtrent slik er også forklaringen på ombyggingen av denne perlen, et sted der gammelt kobles sammen med nytt og skaper nye tradisjoner.
Har du nettopp kjøpt et gammelt hus og lurer på hvilket hjørne du skal begynne i - restaurere eller renovere? Har du en slank lommebok, så må du kanskje vente, men det kan også være ditt vinstlodd. Bruk heller tid på å bli kjent med boligen din før du begynner med de store prosjektene.
Hvordan så egentlig badet ut rundt år 1900? I denne artikkelen håper vi du finner inspirasjon til å innrede bad i ditt gamle hus eller leilighet. En tur på museum kan gi deg mange gode ideer til hvordan du kan utforme nytt bad i gammeldags stil.
Hvordan finne lamper som passer til et 100 år gammelt sveitserhus? Vi kom nylig over en ganske så fin lampekatalog når vi søkte etter innendørs belysning for huset, lamper som med sitt tidsriktige uttrykk hadde vært midt i blinken for Villa Wessel.
I 1938 laget malingsprodusenten Alf Bjercke en mappe med fargeforslag til kjøkken basert på firmaets kulører. Mappen ble sendt til arkitekter rundt omkring i landet. I ettertid er det interessant og opplysende å se hvilke farger som var populære den gang.
Inger Kristin er en heldig huseier i Gamlebyen i Fredrikstad med mange pågående prosjekter. Som huseier står hun overfor små og store valg, og hun er selv en av dem som lar husets historie bestemme mange av løsningene. Men hva gjør man når prinsippene og smaken rett og slett ikke lar seg forene? Her er Inger Kristins egen lille hverdagshistorie:
Du har kanskje nettopp kjøpt drømmehuset. Et vakkert gammelt hus med mange flotte original-detaljer. Dørhåndtak, listverk, gulv med patina, opprinnelige vinduer. Selvfølgelig skal dette bevares. Men hva med de gamle rare ledningene som snor seg rundt små porselensknotter oppunder taket? Eller den tykke aluminiumsbelagte ledningen som ender opp i en gammel bakelittbryter? Den må vel byttes ut snarest… eller?
Huset i Tungen allé ble bygget av dronning Sonjas foreldre i 1934 og var innflytningsklart sommeren 1935, to år før Sonja ble født. Arkitekten var den 32 år gamle Ernst Motzfeldt som var utdannet ved NTH i Trondheim. Han var, som mange andre unge arkitekter, inspirert av de nye modernistiske ideene på kontinentet.
Else Rønnevig har et hjerte som banker for gamle hus. Entusiasten fikk trusselbrev og ble mobbet med tilnavnet "Sprossa", da hun i 1985 gikk i gang med restaureringsprosjektet Villa Snøringsmoen i Lillesand.
Hun gjorde like godt kallenavnet til en merkevare. For slikt stopper ikke en med så mange prosjekter og ideer som Rønnevig! I 19 år samlet hun biter og rester av gamle tapeter i Norge. Dette resulterte i en kulturhistorisk tapetkolleksjon, hvor hun har trykket opp gamle norske mønstre.
Jeg stod foran den vesle døren inn til krypkjelleren på eldhuset på gården til min bestemor og bestefar. Jeg visste at der inne på de gamle hyllene i kjelleren stod det flust med gamle Norgesglass og kanskje skjulte det seg andre herligheter der. Men jeg visste også at den rå og kalde kjelleren huset store sorte edderkopper.
«FÅ det vekk, få opp plater i stedet, myyye bedre.»
Det er i alle fall det man hører, spesielt når det er et slikt syn som møter en. Dessverre gjelder dette også erfarne forsikringsfolk, såkalte skadeservicefirma, til og med gamle malere som burde vite bedre!!
Som en av få håndverkere som fremdeles driver med lerretstak (duk, flytende tak, strie og papir), så hender det ikke så sjelden at oppdragene innebærer en lang kjøretur. Evt flytur. Og denne gang var det en svært tålmodig familie innerst i Sognefjorden, som ville fikse opp "bestestovo" i huset, som endelig fikk besøk.
Det skal lukte grønnsåpe og i beste hensikt går vi løs på vegger og gulv med lunkent såpevann og klut. Men har disse overflatene godt av dette? Hvordan behandles egentlig lakkerte og ubehandlede overflater? Vi bestemte oss for å ikke bare "la det skure" - men spørre ekspertene om deres beste vasketips!
Det er mange som lurer på hvordan kjøkkenet har vært innredet opp gjennom tidene. Når ble det egentlig vanlig med overskap? Når overtok strøm for vedfyrte komfyrer og hadde man kjøleskap på 1930-tallet? Magasinet norske Hjem har tatt en prat med konservator Birte Sandvik ved Norsk Folkemuseum om utviklingen på kjøkkenfronten gjennom de siste 150 år.
I flere norske kirker finnes middelalderkunst som er helt unik, også i verdenssammenheng. Mange kirker fra middelalderen har gått tapt, men mye av kunsten ble flyttet videre til en ny kirke. Dette viser at kunsten har hatt en betydning for menigheten, også etter reformasjonen.
Takrosetter gir et særegent og historisk uttrykk i et rom – hos Villa Bergfall støper de ekte gipsrosetter på eget verksted.
Er du som meg? En som ønsker å både ta vare på de gamle detaljene, men samtidig ønsker at det skal være både funksjonelt og praktisk i en moderne familie? Som for eksempel et nytt bad i gammeldags stil:-)