BNL MD

Støping av gipsrosetter i Villa Bergfall

#

Takrosetter gir et særegent og historisk uttrykk i et rom – hos Villa Bergfall støper de ekte gipsrosetter på eget verksted. 

Takrosetter hadde en viktig funksjon i rommet for å hindre brann fra lysekrone med levende lys eller parafinlampe. Da elektrisiteten kom for alvor på begynnelsen av 1900 tallet ble takrosetter i gips fortsatt benyttet som vakker pynt i himlingen – gjerne malt i ulike farger. Takrosetter ble mindre og mindre vanlig etter ca. 1910.

Eksempel på støping av stor takrosett i Villa Bergfall

Det er alltid like spennende å støpe den største gipsrosetten, nesten en meter i diameter. Nervepirrende, men det gikk heldigvis bra denne gangen også.

gipsrosett_5

Støpeformen er stor i størrelsen, ca 1 meter i diameter. Foto: Villa Bergfall

gipsrosett_8

Her klipper vi til jute som fungerer som armering i gipsstøpen. Foto: Villa Bergfall

gipsrosett_12

Formen er fylt om med gipsmasse – viktig å arbeide raskt for gipsmassen har svært kort tørketid. Foto: Villa Bergfall

gipsrosett_27

Rosetten er ferdig støpt – den er nå svært tung da den er full av vann. Den skal få tørke noen timer på verkstedet før den flyttes til ett annet rom for videre tørking. Foto: Villa Bergfall

gipsrosett_35

Gipsrosetten montert i taket. Den staselige lampen på bildet er tidstypisk for tidlig 1900-tall, i messing og munnblåst glass. Det er tilkoblet gullfarget 3-ledet tøyledning.

Eksempler på gipsrosetter

I nettbutikken selger Gamle trehus ulike modeller av takrosetter støpt i gips. Her er noen eksempler:

ekte_gipsrosett.jpg
ekte_gipsrosett_ rund

Flott takrosett med sentrert blomsterknopp og bladverk omsluttet av ulike sirkler, blant annet perlerand. Diameter 66 cm. Foto: Villa Bergfall

gipsrosett blomster

Vakker takrosett med en svært detaljrik blomsterranke i ytterkant og perlerand. Diameter 53 cm. Blomsterranker var vanlig i interiør rundt sekelskiftet 1900, også ofte benyttet i dekorasjonsmaling. Foto: Villa Bergfall

avlang rosett

Elegant og stilrent utformet oval takrosett i jugendstil, sentrert sol. Størrelse 61 x 42 cm. Foto: Villa Bergfall

Villa Bergfall

Villa Bergfall ligger i hjertet av Hamar. Oppført i 1897/98 med et praktfullt interiør. På bloggen https://villabergfall.com deles erfaringer om restaureringen, og generelle tips til oppussing av gamle trehus. 

ekte_gipsrosett (1)

Vakker takrosett med medaljonger, små blomsterbuketter og perlerand. Diameter 75 cm. Foto: Villa Bergfall

;
;