#

Er dette Norges kuleste funkishus?

Bli med inn i dronningens barndomshjem

Huset i Tungen allé ble bygget av dronning Sonjas foreldre i 1934 og var innflytningsklart sommeren 1935, to år før Sonja ble født. Arkitekten var den 32 år gamle Ernst Motzfeldt som var utdannet ved NTH i Trondheim. Han var, som mange andre unge arkitekter, inspirert av de nye modernistiske ideene på kontinentet. 

dronninghuset med veranda

Dronning Sonjas barndomshjem står nå på Maihaugen på Lillehammer. Foto: Veslemøy Furuseth, Maihaugen

De nye modernistiske idéene

Familien Haraldsen tilhørte borgerskapet, og var tydelig opptatt av stilarter og trender som var gjeldende for arkitekturen i Europa. Arkitektene som tegnet funkishus var ofte delaktige i valg av tapeter og farger i interiøret, og i Tuengen allé 1b var det en gjennomført funkisstil i alle rom. Til og med pikeværelset fikk en påkostet funkistapet med gullsjatteringer. 

Planløsning

Huset har et bruksareal på omkring 200 kvadratmeter fordelt på to etasjer, pluss kjeller med kjellerstue. Gjennom hovedinngangen kommer man inn i en liten entré, som leder til kjellertrappen og hallen med trapper opp til andre etasje. Fra hallen går man inn i en romslig stue med peis og store vinduer. Inntil stuen ligger spisestuen i en åpen løsning, der to store skyvedører gir mulighet for å dele av rommene. Fra entreen kommer man også inn i kjøkkenet som har anretning inn mot spisestuen. Inntil anretningen ligger kjøkkeninngangen.

Plantegning 3

Planen gjenspeiler en tid hvor tjenestepike fortsatt var ganske vanlig i borgerskapet. Huset er derfor "todelt" med kjøkken og anretning som arbeidssone med egen inngang. Resten av første etasje er den «representable» delen av huset. 

Andre etasje inneholder fem soverom og et pikeværelse, i tillegg til trapperom og et bad. 

Plantegning 2

Tidsepoker

Tuengen allé 1b var hjemmet til dronning Sonja gjennom hele hennes oppvekst, og helt frem til hun fylte 31 år. Huset som nå står i "boligfeltet" på Maihaugen skal ikke bare representere 30-tallet, men også gjenspeile ulike faser i dronningens liv.

Utvendig har huset fått sitt opprinnelige utseende fra 1935. Innvendig er store deler av andre etasje, og hallen i første etasje, tilbakeført til 1930-tallets funkisinteriør - den tiden da dronningen var liten. Dronning Sonja ble født i 1937, og barnerommet hennes, som er tilbakeført i de opprinnelige fargene og tapetet, er ett av rommene publikum får se. 

barnerommet dronningens barndomshjem

Barnerommet til lille Sonja er rekonstruert med det opprinnelige tapetet fra byggeåret 1935. Konservatorene på Maihaugen har fått god hjelp av dronningen til å finne gardiner og møbler som tilsvarer det som engang stod i rommet da hun var liten. Foto: Camilla Damgård, Maihaugen  

Første etasje er tilbakeført slik huset så ut på 1960-tallet. Dette var perioden da Sonja Haraldsen og kronprins Harald møttes her i Tuengen allé 1b i all hemmelighet. Få måneder før Sonja og kronprinsen ble et par i 1959, døde hennes far Karl August Haraldsen. Sonja og moren bodde sammen i huset i ni år før dronningen flyttet inn på Skaugum som kronprinsesse i 1968. Dronningens mor Dagny Haraldsen var kjent for å være gjestfri og glad i å lage mat, og gjennom alle disse årene ble huset et sted der Sonja og kronprins Harald kunne samle sine venner til middager og festligheter. 

Peis dronningens barndomshjem

Stuen er tilbakeført til perioden etter en større oppussing av første etasje som ble gjort på begynnelsen av 60-tallet. Peisen med den karakteristiske dekoren er original fra 1935. På veggen til venstre henger et maleri av dronningens far, Karl August Haraldsen. Foto: Camilla Damgård, Maihaugen  

Interioer stue.jpg

Stuen ble på begynnelsen av 60-tallet tapetsert med Biri tekstiltapet. Lenger inne ser vi spisestuen med det velkjente stråtapetet fra Biri. Disse to tapetene var moderne og mye brukt i kombinasjon i borgerlige hjem på 60-tallet. Møblene på bilde er originaler gitt til museet av dronningen og familien Haraldsen. På veggen henger et maleri av dronning Sonja som barn. Foto: Camilla Damgård, Maihaugen

Tuengen allé 1b 

Oppført: 1935  

Sted: Vinderen i Oslo

Arkitekt: Ernst Motzfeldt

Eier: Disponent Haraldsen

Flyttet til Maihaugen: Oktober 2016

Åpnet på Maihaugen: August 2018

Restaurering: Huset er tilbakeført til det originale eksteriøret og interiøret fra 1935. Hele 1. etasje er tilbakeført til 60-tallsinteriøet - den tiden Sonja og kronprins Harald møttes i hemmelighet i huset.

 

Artikkelen er hentet fra maihaugen.no

Andre artikler om temaet: Fargemagasinet.no  Vi besøker dronning Sonjas barndomshjem

;
;