BNL MD

Historiske lamper til gamle hus

#

Hvordan finne lamper som passer til et 100 år gammelt sveitserhus? Vi kom nylig over en ganske så fin lampekatalog når vi søkte etter innendørs belysning for huset, lamper som med sitt tidsriktige uttrykk hadde vært midt i blinken for Villa Wessel.

Det eneste problemet er at dette ikke er en ny, men over hundre år gammel katalog; Christiana Glasmagasin lampetegning 1913-1914 (I tre deler, så se på linkene i bunn for å se alt).

På tross av at elektrisitet kom på slutten av 1800-tallet ser vi at samtlige lamper i katalogen er fra Høviks Lampefabrik av typen parafinbelysning. Elektrisk belysning kom ikke før noe senere da de fleste privatpersoner hadde ingen eller begrenset tilgang til elektrisitet på tidlig 1900-tall.

Lamper vi kunne tenke oss til Villa Wessel

Vi vet at hos Villa Wessel så var det innlagt elektrisitet en gang rundt 1913-1914, da vi på bilder ser at de elektriske svanehalslampene er montert ute. Videre har vi blitt fortalt at det var flere skomakerlamper inne, som ga arbeidslys i både landhandleri og kjøkken.

På bildene i salgsannonsen var flere av disse stadig på plass, men ved overtagelse så var de dessverre tatt vekk. Trist tatt i betraktning at dette nok var originallampene fra tidlig 1900 tall. Men en lav grønn skomakerlampe hang igjen i 2.etasje, som en begynnelse på samlingen av lamper vi håper å ha i huset.

Lanterne til hallen

Hallen, som er hovedinngang leder inn til kontoret til venstre og spisestuen til høyre. I midten går det en trapp opp til 2.etasje. Det er høyt under taket med trappeoppgangen er ikke stor. Vi tenker en enkel taklampe.

lanterne messing

Denne antikke 1900-talls lanternen i messing hadde vært veldig fin, kanskje i tillegg til et par vegghengt lamper på hver side av ytterdøren. Det er jo viktig at inngangspartiet er lyst, varmt og imøtekommende – i tillegg at det er praktisk med god belysning.

Måneskinnslampe til stuen

De orientaliskinspirerte lampene ble laget i Frankrike fra 1850-tallet og ble etterhvert produsert i Tyskland, Russland og Sverige også. Glasskuppler ble også produsert i Norge. De kan deles inn i tre størrelser i flere farger; hvite, blå, grønne, gule, røde og rosa. Lampene hang gjerne i et hjørne eller i et vindu. Vi ønsker at en slik lampe kan lyse opp ett av hjørnene i det gamle landhandleriet, som skal bli vår stue.

maaneskinnslampe

Når lampen er tent kommer trykket i glasset og detaljene godt frem og lampen gir et svakt lys, som kan minne om måneskinn, derav navnet.

Parafintaklampe, og vegghengt stearinlysholdere til spisestuen

Det vi tenker oss at skal bli vår spisestue var en gang grendas telefonsentral. Rommet er litt over 16 kvm, har to store vinduer som gir godt med lys og to dører som sørger for gjennomgang fra hall til kjøkken. Vi ønsker å møblere rommet med et antikt dekketøyskap og et spisebord, uttrekkbart som kan gi plass fra 8 til 12 personer. Over dette bordet ønsker vi en taklampe, en parafinlampe, gjerne med stearinlysholdere.

Villa Wessel

I 2017 tok familien Wessel over et gammelt landhandleri anno 1898 i Jordet i Trysil. Da hadde den store sveitservillaen stått tom i flere tiår. Nå settes huset i stand igjen etter antikvariske prinsipper. Følg Bianca, Børre, Beatrice og Amélie og hus-prosjektet deres "Fra forfall til fordums prakt' på www.villawessel.com

parafinlampe_ca-1900-norsk-folkemuseum.jpg

Antikk parafinlampe ca. 1900. Foto: Norsk Folkemuseum. 

historisk parafinlampe

Reproduksjon av historisk parafinlampe. 

Aller helst ser vi etter en antikk en, som fra Høvik Verk. Men som et alternativ så er det også flere fine reproduksjoner til salgs.

Vegghengte stearinlysholdere vil kunne skape god stemning på mørke kvelder, når familie og venner samles til selskap. Vi ser på antikke utgaver, fra Tyskland, Frankrike og Italia fra ca 1900 som kan passe til både parafinlampen og husets byggeår.

frensch-brass-candle-holders-1900

Lysholdere i messing fra Frankrike, ca 1900.

Skomakerlamper til kjøkkenet

Vi se også etter klassiske skomakerlamper med messingdetaljer, med hvitt eller grønt glass.  De er forholdsvis lette å få tak i via bruktmarkeder og på finn.no. Men vi har også funnet en moderne vri, fra Devol Kitchens som er ganske så fin (særlig når den er tent!).

skomakerlampe 1900

Skomakerlampe fra 1900-tallet.

devol_kitchen_Crackle-Pendant-UK-Large-Brass

Reproduksjon, inspirert av historisk skomakerlampe.

;
;