#

Inspirasjon til bad i gamle hus

Hvordan så egentlig badet ut rundt år 1900? I denne artikkelen håper vi du finner inspirasjon til å innrede bad i ditt gamle hus eller leilighet. En tur på museum kan gi deg mange gode ideer til hvordan du kan utforme nytt bad i gammeldags stil.

Når man setter i stand og restaurerer gamle hus er det ofte to rom som kan være utfordrende å innrede; kjøkkenet og badet. Mange vil ha et gammeldags preg på disse rommene, slik at de står i stil med huset. Samtidig er det ønskelig med moderne komfort og løsninger. I denne artikkelen skal vi se nærmere på badeværelset og vise noen eksemplar på autentiske bad fra første del av 1900-tallet, samt vise noen nye bad i gammel stil. 

Foto Frøyset Norske Hjem DSC0572

Samme bad som over, med frittstående badekar. Tapetet er lakket og beskyttes også med et forheng i våtsonen.

Badeværelset er et rom vi ønsker skal være delikat og innbydende, men bad folk flest hadde var nok både små og enkle. De velstående hadde selvfølgelig råd til å unne seg ekstra luksus, noe som ga utslag i valg av baderomsinnredning.  I 1860 kom «Sunnhetsloven», en lov som ofte omtales som det nasjonale helsevesenets grunnlov.

Foto Frøyset Norske Hjem DSC5858

Innfelt servant i Tilla og Otto Valstads bolig på Hvalstad i Asker, fra omkring år 1900. Nå Asker Museum. Foto: KM Frøyset.

Klosett og bad for folkehelsen

Folkeopplysning om hygiene bredte om seg og man fikk helseråd både i by og bygd. På 1930-tallet kom en ny boligstandardnorm som førte til at nybygde boliger fikk bad og vannklosett. Allikevel tok det tid før badeværelse var vanlig blant folk flest. I 1940 hadde bare to av tre leiligheter på Oslos østkant bad, og én av fire boliger var fremdeles uten innlagt vann i 1950.

Baderomsmøbler av porselen og emaljert støpejern var kostbart og forbeholdt de rikeste. Faktisk manglet 31 prosent av norske hjem bad og 27 prosent manglet WC i 1973. De fleste vasket seg på kjøkkenet.

Så når vi nå leter etter inspirasjon til bad i gammeldags stil er det overklassens badeværelser vi må se til.

OB.X1498 Villa Grande 1940 45 Anders B Wilse Oslo M

Et romslig og svært så luksuriøst badeværelse i Villa Grande på Bygdøy, fotografert under andre verdenskrig, da Quisling bodde her. Villaen ble påbegynt i 1917 etter tegninger av arkitektene Christian Morgenstierne og Arne Eide for Sam Eyde, grunnleggeren av Norsk Hydro. Foto: Anders B. Wilse / Oslo Museum

Foto Frøyset Norske Hjem DSC4950

Originalt bad fra 1924: Gustav Vigeland flyttet inn i leiligheten sin, i det nyoppførte atelieret (Vigeland-museet) i 1924. Badeværelset var luksuriøst for tiden, med både dusj og badekar. Badeværelset har en klassisk utforming og oppleves dermed som tidløst.

Foto Frøyset Norske Hjem DSC8386

Sigrid Undset importerte baderomsmøbler og annet utstyr fra USA til «Bjerkebæk» på Lillehammer tidlig på 1930-tallet.  Badet kalte hun derfor «Hollywood». Legg merke til at vannrørene er skjult bak veggflisene! På gulvet en grå linoleum.

Foto Frøyset Norske Hjem DSC8389

Vannklosett med høythengende sisterne hos Sigrid Undset på Lilleham-mer. Brystning av hvite fliser og malt murpuss over.

Keramiske fliser, panel og respatex

Keramiske fliser har vært på markedet siden de første badene ble bygget på slutten av 1800-tallet. Fliser var kostbart, men hadde man råd var det dette som ble benyttet både på gulv og vegger. Malte veggflater av murpuss, plater eller panel var vanlig opp til 1960-tallet. Først da ble produkter som «Respatex», linoleum- og vinylgulv vanlig hos folk flest.

Foto Frøyset Norske Hjem DSC4854

På Maihaugen, i 1950-talls huset, finner vi dette fargerike badet. Familien har separat toalett og badeværelse. To servanter og badekar i turkist porselen. Til venstre skittentøyssjakt ned til vaskerommet i etasjen under.

Foto Frøyset Norske Hjem DSC1382

Et av to på Linderud gård fra 1950-tallet. Dette var forbeholdt herrene. Med tidstypisk badekar og rutete gulv.

Foto Frøyset Norske Hjem DSC1371

Det andre badet på Linderud gård, damenes bad, har rosa innredning, gule og hvite fliser på veggene og sjakkrutete gulv i svart og hvitt.

Foto Frøyset Norske Hjem DSC8218

Badeværelse i enebolig oppført 1966-1968 på Lillehammer. Opprinnelig teakpanel og svarte mosaikkfliser. Foto: KM Frøyset.

Foto Frøyset Norske Hjem DSC0582

Nytt bad i gammel stil i bolig fra omkring 1815 i Kolbjørnsvik, Arendal. Tapet fra Norsk Arv på veggen og moderne servant montert på toalettskap fra første halvdel av 1900-tallet.

Norske Hjem

I magasinet Norske Hjem kan du lese om levende hjem med en historie, byggeskikk og arkitektur – alt fra husmannsplasser til herregårder.

 Alt som gjør gamle hus så spennende!

Etter flere års erfaring med restaurering av egne hus savnet Kari-Marte og Tor Harald Frøyset et norsk interiørblad med fokus kun på eldre boliger.

Så da laget de et riktig godt et! 

Les mer om Norske Hjem