BNL MD

Historiefortelling med hammer, spett og murskje

Murer Viggo Ballo

#

Terningen er kastet uttalte Julius Cesar da han krysset elven Rubicon og borgerkrigen var et faktum. Litt mindre dramatisk var det da Viggo Ballo fra Levanger trillet terningene for å lande sine livsvalg!

Murer Viggo Ballo vokste opp i en gate full av håndverkere og det ville kanskje være rent unaturlig å velge noe annet enn byggfag. At det ble murerfaget var imidlertid en tilfeldighet, eller var det egentlig det? Valget sto mellom snekker og murer. Viggo lot terningene avgjøre valgets kvaler. Ulike tall for snekker og like tall for murer. Det ble en firer..

Både yrkesskolen og læretid ble fullført på Innherred, nærmere bestemt Steinkjer innerst i Trondheimsfjorden. Allerede i skoletiden ble den kommende mureren opptatt av retningen for fremtidens utdanning av håndverkere. På yrk`en møtte Viggo det han opplevde som et alvorlig anslag mot fagopplæringen. Bakgrunnen var forslagene fra Schønbergkomiteen som ble nedsatt i 1972. En av hovedtankene komiteen hadde var at det skulle være mest mulig fellesundervisning det første året i fagopplæringen, deretter yrkesspesialisering i andre og tredje år. For en som var opptatt av faglighet opplevdes det som om man skulle bruke mindre tid på kjernefaget og i større grad skoleres til å bli generalister. Viggo Ballo er fortsatt bekymret for murerfaget og han mener at bemanningsbransjen og import av arbeidskraft truer faget og fagopplæringen. Riktignok er det hardere krav fra offentlig bestillere, men Viggo opplever det som et lite plaster på en stort sår..

I en del år etter læretiden jobbet Viggo i hovedsak med nyere bygninger. Men tiden for spesialisering lå i emning. Tidlig på 1990- tallet kom han over noen artikler om såkalte masseovner. Med en slik ovn var det mulig å gjøre vedfyring til hovedkilde for oppvarming av hus, uten konstant å måtte mate med ved. Jernovnen blir fort varm, men den mangler kondisjon! Masseovnen er en maratonløper, den bruker litt tid på å bli varm, men når den først har kommet i gang holder den det gående i timevis uten tilføring av ny energi. Viggo slo seg inn på ovnsbygging. Til nå har han bygget rundt 200!

Bygging av en masseovn innebærer bruk av tradisjonelle materialer som leire, sand og kalk. Derfor ble satsingen også innfallsporten til bygningsvernet. Nå er det bare unntaksvis at det befinner seg sement i murstampen..

Viggo Ballo har et vidt utsyn når det gjelder bygningsvern, en ting er tradisjonelle materialer og teknikker, en annen er alle historiene knyttet til arbeidsstedene. Man lærer mye om levekår. Enten du restaurerer et båtmotorverksted på Rognan, en pipe på Emårsøya, svære bakerovner i Lofoten eller hvelvkjellere i Levanger. Det er dette som er nerven i bygningsvernet. Historiefortelling med hammer, spett og murerskje. Dessuten går Viggo sjelden til den samme jobben, det finnes stadig vekk noe nytt å lære, ikke minst om materialbruk. Variasjon i materialtilgang er ikke noe man bare finner i skogen, det finner man også i steinrøysa og i leireforekomstene. Men ikke alle historiene er knyttet til fortiden, noen skjer også i nåtid, særlig i folketette omgivelser..

Jobber du på utstilling kommer det ofte til fornøyelige episoder. Jeg bygde en rullestolrampe for en restaurant i hovedgata i Levanger. Jeg pussa sidevangen mot fortauet til slutt, og var litt bekymra for om den fikk stå i fred. Kunne ikke stenge fortauet og folk kommer jo flere i bredden med mobiltelefonen oppe i nesa. Så jeg renska forskalingsmateriell og verktøy der for å holde et øye med pussen. Plutselig hører jeg en kakkelyd. Treverk mot mur. Snudde meg rundt og brast i latter. For en timing! Der kommer en gammel dame. En svaksynt gammel dame. Med hvit stokk. Kakkende på murpussen. Hun "så" grundig over pussflaten. Jeg valgte å le ferdig før jeg reparerer flaten.

Mange opplever frustrasjoner med frastjålet verktøy, men murerverktøy står visstnok ikke høyt i kurs hos de som ikke skiller mellom mitt og ditt, ifølge Viggo Ballo. Men hvis favorittmurerskjea skulle bli borte ville det blitt alvorlig bråk. Sånn er det nok med enhver murer. Når skjea har vært med så lenge at stålet begynner å bli deformert er den virkelig god. Min er en hybridskje som egner seg godt til både mindre murerarbeid og pussing. Ergonomisk ikke på topp, men den bærer akkurat mengden mørtel som håndleddet synes det er greit.

Det er en ting mureren savner i fagets byggeri. Nemlig at det kommer et initiativ fra Riksantikvaren for å sikre at distriktene får brent kalkstein til egne formål. Først da får man autentiske byggeprosesser. Import av hydraulisk kalk er en standardisering av murerfaget mener Viggo.

Fra et hjertesukk til en gladnyhet. Viggo Ballo utfordrer nemlig stafettens første kvinnelige deltaker. Jaggu på tide. Neste deltaker er byggmester Ellen Giskås.

Stafetten

Våre gamle hus tas vare på av engasjerte folk over hele landet. Men hvem er de egentlig, håndverkerne og kulturminnevernerne?  Bli bedre kjent med dem i denne serien vi har kalt stafetten!

;
;