BNL MD

Smed Terje Granås

#

Terje Granås jobber egentlig ikke så mye med gamle hus, vel indirekte gjør han det. Verktøyet han lager er nemlig i sving på mange gamle hus landet rundt.

Smeden Terje Granås er 53 år og driver bedriften Øksesmia utenfor Arendal.  

Opprinnelig er Terje utdannet formingslærer. Han har svennebrev som smed og ikke minst er han håndverksstipendiat fra Norsk Håndverksinstitutt. Storparten av arbeidsdagen går med til å smi tradisjonelle verktøy som økser, hoggjern og navare, men Terje driver også med eget design og noe kunsthåndverk. I den siste tiden har det dessuten blitt mye arbeid med formidling av smedhåndverket for skoleelever.

Etter mange år i faget og utallige møter med håndverkere, både gamle og nyutdannede, er det noen minner som setter seg. 

"For mange år siden møtte jeg en kar som var sønn av en smed som jobbet for steinhoggerne sør i Østfold. Når jeg møtte ham hadde han ikke praktisert håndverket på nesten 30 år. Allikevel var han så umiddelbart tilbake i situasjonen som anleggssmed, og utførte smiiinga på en sånn selvfølgelig måte at det var som han ikke hadde gjort noe annet de siste 30 åra. Denne historien sier meg så uendelig mye om hvordan håndverk sitter i oss når vi først har lært det"

Det er noen verktøy man ikke klarer seg uten. For Terje er det hammerne, både håndhammerne og lufthammeren i smia. Uten dem blir det ikke noe verktøy for håndverkerne. 

Stafettpinnen sendes vestover. 

- Siden jeg er førstemann i denne stafetten kan jeg velge fra øverste hylle. Jeg kjenner en del folk på den hylla, allikevel er ikke valget så vanskelig. Det må bli Trond Oalann. Vestlandets eminente og ubestridte bygningsstril!

Terje Granås har forøvrig en egen nettside som du finner her.

Stafetten

Våre gamle hus tas vare på av engasjerte personer over hele landet. Men hvem er de egentlig, håndverkerne og kulturminnevernerne?  Bli bedre kjent med dem i denne serien vi har kalt stafetten! 

Først ut er smed Terje Granås. 

;
;