Mangor Bårdsen
For syv år siden startet tømrer Mangor Bårdsen for seg selv. Målet var å sikre seg en liten del av markedet for gamle og verneverdige hus. I dag jobber han nesten ikke med annet.
"Jeg blir stadig fasinert under restaureringer av hus fra tidlig 1800-tallet når jeg innser alt de har tenkt på og tatt hensyn til."
Mangor Bårdsen kan vel sies å representere den yngre garde i tradisjonshåndverket. Med sine 34 år, driver han firmaet Bårdsen restaurering på Karmøy. Han er også styremedlem i Håndkraft-forum for tradisjonshåndverk på Haugalandet.
For tiden jobber Bårdsen på et hus i Åkrehamn som sies å være fra 1769. Huset ble rundt 1850 bygget sammen med et hus som var flyttet fra Utsira, før det igjen ble bygget om tidlig på 1900-tallet, med en dokasse fra 1960 som siste tillegg på huset.
"Huset er verneverdig, og utvendig skal det se ut som i 1850 når jeg er ferdig. Dette er et litt uvanlig oppdrag for meg - for her blir alt bygget opp på nytt samtidig som det skal se "originalt ut"
Etter flere år i bransjen er det særlig en historie som skiller seg litt ut.
"Det var en arkitekt som ringte meg og ville ha min mening om en løsning på et fredet bygg. Hun forklarte det hun hadde tenkt angående isolering av et tak, og jeg var noe skeptisk til den løsningen. Jeg sa at jeg ikke har en utdannelse om slikt, men at det hørtes litt farlig ut med tanke på kondes og skader på sikt. "Ja, men du er vel byggmester" sa hun. Hun sa at det hadde jeg blitt referert som. "Nei jeg er ikke det" sa jeg, og fikk da spørsmål om hvilken bakgrunn jag hadde. "Jeg har grunnkurs og VK1, men det som veier mest er vel de 4 årene jeg hadde på Søndags-skolen". Hun lo godt da, og mente jeg kunne komme langt for det."
Når det kommer til verktøy, mener Bårdsen at det er lite som kan måle seg med øksa. Han er stadig på jakt etter gamle økser med godt stål, og er ikke helt fornøyd før eggen er slipt og kan brukes til barbering.
Stafettpinnen sender han tilbake til Bergen og Øystein Mortensen, prosektleder i Akasia. Han holder på med en Bachelor i Teknisk Restaurering, og har jobbet mye med middelalderkirkene i Bergen. Det er en mann jeg tror har mye kunnskap.
Stafetten
Våre gamle hus tas vare på av engasjerte personer over hele landet. Men hvem er de egentlig, håndverkerne og kulturminnevernerne? Bli bedre kjent med dem i denne serien vi har kalt stafetten!