BNL MD
#

Ti saker på topp

Mest lest i 2021

Nordmenn elsker å pusse opp. Det gjenspeiler hvilke artikler som topper listen over mest lest i 2021 på vår nettside. Tips om reparasjoner, maling og etterisolering er populært - men på topp finner vi en artikkel om noe vi frykter å finne under oppussing..

Ti av artiklene på nettsiden www.byggogbevar.no er lest til sammen over 100 000 ganger i løpet av fjoråret. Det forteller oss at det er behov for informasjonen disse gir. Men vi vil alltid bli bedre. Finnes det temaer som du savner eller saker du vil lese mer av på våre nettsider? Send oss en mail eller ring!

Nok sagt - her er sakene på topp

 

10. Vedlikehold av grunnmur

Alle hus er bygget på noe. Det kan være steiner lagt enkeltvis under hushjørnene eller forseggjorte natursteinsmurer. Etter krigen ble mange hus bygget på fundament av betong, senere kom også blokker av porebetong. I denne artikkelen kan du lese om vanlige skader og enkelt vedlikehold av grunnmurer

 

9. Eternitt på tak og vegg

Eternitt er produktet som skulle vare evig og gullalderen var på 1950- og 60-tallet. I 1979 kom forbudet mot bruk av asbest i byggeprodukter. I dag er antallet bygninger med tak og fasadeplater av eternitt på tilbakegang. I noen bygninger er det et ønske om å bevare eternitten. I denne artikkelen får du tips om hvordan det kan gjøres.     

 

8. Male med linoljemaling - dette bør du vite

Hvis du vurderer å male med linoljemaling og trenger råd, kontakt en produsent av linoljemaling eller en forhandler av linoljemaling. Ikke spør i en vanlig fargehandel eller byggevareforretning som ikke fører slike produkter. 

 

7. Isolering av gulv mot kald kjeller

Slik kan du etterisolere etasjeskillet mot kald kjeller eller kryperom. 

 

6. Impregnering av gulv med grønnsåpe

Et ubehandlet gulv av furu eller gran blir vanskelig å holde rent uten noen form for beskyttelse. Tradisjonelt ble derfor tregulv satt inn med grønnsåpe.

 

5. Innvendig etterisolering av murvegg

Man kan etterisolere yttervegger av mur på innvendig side dersom det ikke er mulig å utføre tiltaket på utvendig side. Det må gjøres grundig tilstandsanalyse av bygningen før tiltaket igangsettes. På en del murbygninger er ikke tiltaket mulig og det medfører stor risiko for skader på fasade og veggkonstruksjon. 

 

4. Isolasjonsmaterialer A - Å

Få oversikt over produktene som finnes på markedet, samt hvilke egenskaper de har og hvor effektive de er. Hvilket materiale du bør velge avhenger av hva og hvor du skal isolere. Noen materialer passer bedre i gamle hus enn andre, men uavhengig av produkt - det er alltid risiko for skader dersom utførelsen blir feil. 

 

3. Etterisolering ulike metoder

Gamle hus kan være kalde og trekkfulle. Men etterisolering er likevel et ord som skremmer mange huseiere. Feil utført kan det føre til store skader. Hvordan kan du velge metoden som er riktig slik at huset, og dem som bor i det, får det godt?

 

2. Reparer den gamle vedovnen selv

Har du en gammel, rusten ovn som ligger i kjelleren, på stabburet eller på låven? Eller har du en ovn i huset som ikke er i bruk lenger? Da er du så heldig å eie en kulturhistorisk skatt som bare venter på å bli oppdaget!

 

Her finner du asbest i huset

Her kan du finne asbest i huset. Hvis huset ditt har produkter fra perioden 1920 - 1985, kan du finne asbest i bygningsdelene du skal rive. Det er ikke skadelig å ha asbestholdige materialer i huset så lenge de er uskadd. Faren for helseskader oppstår når man river eller man på annen måte eksponeres for asbestfibrene. Illustrasjon: Bygg og Bevar / iStock 

1. Alt du må vite om asbest i huset ditt

Klar for oppussing, men: Lurer du på om du har asbest i huset? Hvordan ser man det? Og hva skal man i så fall gjøre med det? Hva sier reglene og hva er lurt?

Alt om etterisolering og strømsparing

Bygg og Bevar har en egen portal tilegnet etterisolering og tips for strømsparing i game hus. I verktøyet Jakten på kilowatten kan du få konkrete råd om hvordan du skal gå frem med ulike tiltak.  

Du finner dessuten nyttig informasjon om:

Regelverk ved oppussing og ombygging

Om bygningsavfall

Oppbyggingen av de ulike delene av huset

Miljøvennlige byggevarer 

;
;