BNL MD
#

Gode råd om vinduskopier

Må du bytte vinduet - bytt til kvalitet!

Eier du et sveitserhus hvor vinduene er byttet ut med husmorvinduer eller et empirehus med panoramavinduer fra 1960-tallet? Noen ganger er det nødvendig å bestille vinduskopier. I denne artikkelen vil du få gode råd om hva du bør tenke på når du skal kjøpe nye vinduer til hjemmet ditt.

 

Bygningsantikvar og tapetmaker Victoria Brand Munthe-Kaas har lang erfaring i faget. Hun driver blant annet nettstedet Historiske hus sammen med sin mann, Lars Munthe-Kaas. Opp gjennom årene har hun sett flere eksempler på både gode og dårlige kopier. - Først og fremst vil jeg presisere: Ikke bytt ut de originale vinduene dine! Originale vinduer ser man dessverre sjeldnere og sjeldnere. Jeg vil si at det faktisk nå har blitt eksklusivt å ha originalvinduer i huset! Gamle vinduer er laget av kjerneved, som er svært holdbart. Massefabrikerte vinduer kan ikke måle seg med de håndlagede på dette området. Det er både antikvariske og økonomiske årsaker til at jeg ikke anbefaler utskifting. Varmetapet fra et originalvindu i god stand, gjerne med varevindu på innsiden, er faktisk minimalt. Det vil i de aller fleste tilfeller lønne seg å utbedre og restaurere de opprinnelige vinduene. Dersom det er helt nødvendig, eller man ønsker å tilbakeføre fasaden, er det aktuelt å bestille en vinduskopi.

Det er en jungel av vinduskopier der ute! Og det er visse fallgruver man bør unngå dersom man er nødt til å gå til innkjøp av nye kopier. Personlig ville jeg holdt meg langt unna de store kjedene, og heller satset på å spesialbestille vinduer hos en dyktig håndverker, gjerne et lokalt snekkerfirma. Jeg tror de fleste vil bli overrasket over hvor liten prisforskjellen er til syvende og sist, forklarer Victoria. Det kan også lønne seg å ta en prat med en vindusrestauratør. Dersom de ikke spunser og skifter treverk i karmene selv, har de høyst sannsynlig samarbeidspartnere som kan hjelpe til.

Norske Hjem

I magasinet Norske Hjem kan du lese om levende hjem med en historie, byggeskikk og arkitektur – alt fra husmannsplasser til herregårder.

 Alt som gjør gamle hus så spennende!

Etter flere års erfaring med restaurering av egne hus savnet Kari-Marte og Tor Harald Frøyset et norsk interiørblad med fokus kun på eldre boliger.

Så da laget de et riktig godt et! 

Les mer om Norske Hjem

Et originalt vindu med slanke sprosser og vinkelbeslag. Her kan bare det ene vindusfaget åpnes. Legg merke til det vakre spillet i det håndlagede glasset. Foto: Norske Hjem
Et originalt vindu med slanke sprosser og vinkelbeslag. Her kan bare det ene vindusfaget åpnes. Legg merke til det vakre spillet i det håndlagede glasset. Foto: Norske Hjem
En spesialbestilt vinduskopi i kjerneved, laget av en dyktig håndverker. Legg merke til detaljene på beslaget. Her er det ingen skjemmende aluminiumslist og lysåpningen er noe større. Foto: Norske Hjem
En spesialbestilt vinduskopi i kjerneved, laget av en dyktig håndverker. Legg merke til detaljene på beslaget. Her er det ingen skjemmende aluminiumslist og lysåpningen er noe større. Foto: Norske Hjem
Denne masseproduserte vinduskopien har malte aluminiumsbeslag, enkle kraftige hengsler og falske sprosser. Legg merke til at lysåpningen blir endel mindre enn på originalen til venstre. Livløse glassruter og utenpåliggende kroker. Foto: Norske Hjem

 

Hva bør jeg tenke på før jeg bestiller?

- Jeg vil anbefale å begynne hele prosessen med at du ser deg om! Ta en runde i nabolaget, og vurder vinduene nøye. Ser du en fin kopi, ring på og spør hvem som har laget den. En slik orienteringsrunde vil også gi deg kunnskap om hva du ønsker, og ikke minst, hva du ikke ønsker. Lær av andres feil! Det kan også være en idé å ta kontakt med ditt lokale museum eller bygdetun, eller ta en telefon til Fortidsminneforeningen, som kjenner til kompetente fagfolk.

 

Dersom det ikke finnes et eneste originalvindu igjen i huset mitt, hvordan finner jeg ut hva slags vinduskopi som passer?

- Dersom du bor i et eldre hus hvor alle vinduene er skiftet ut vil jeg anbefale at du starter med å spørre tidligere beboere, dersom du har mulighet til det. Kanskje finnes det gamle bilder av huset, kanskje du har en nabo som husker utseendet? Er du så heldig å ha fotografier av de gamle vinduene kan du faktisk målsette de nye kopiene ut fra dette. Som tidligere nevnt kan det være lurt å ta en nærmere kikk på lignende hus i ditt nabolag. 

 

Hvorfor er de masseproduserte vinduene et mindre godt alternativ. Hva er egentlig forskjellen?

- Materialkvaliteten! Uten tvil. Det ligger i ordet «masseprodusert». Når ting skal produseres raskt og i store kvanta vil det gå på bekostning av noe. Masseproduserte vinduer er ikke laget av kjerneved, dermed synker også levetiden betraktelig. En god kopi har slanke linjer. Med det mener jeg at for eksempel midtposten og sprossene er smale. Med godt trevirke kan den nemlig være det. På masseproduserte vinduer kan midtposten bli tykkere, blant annet fordi kvaliteten på trevirket kan være dårligere, forklarer Victoria.

Hun legger til at et annet «avslørende» moment er åpningen under vindusfagene. - Masseproduserte vinduer har gjerne en langsgående glippe mot bunnkarmen slik at vannet drypper ned på vindusbrettet og ikke suges opp i vinduskarmen. Dette har ikke gamle vinduer. Igjen er det materialkvaliteten som er årsaken. Nye masseproduserte vinduer ville råtnet opp ganske raskt dersom de var laget på samme måte som de gamle. Spesialbestilte vinduer i kjerneved derimot lages på gamlemåten, uten glippe, for eksempel. Aluminiumslister hører heller ikke hjemme på en god kopi. Heller ikke falske sprosser.

Bildene over viser et originalt vindu og et kopivindu i samme bygårdsfasade i Oslo. På originalen til høyre er den øverste ruta hengslet i toppen, mens den nye kopien har et vippevindu øverst. Foto: Norske Hjem
Bildene over viser et originalt vindu og et kopivindu i samme bygårdsfasade i Oslo. På originalen til høyre er den øverste ruta hengslet i toppen, mens den nye kopien har et vippevindu øverst. Foto: Norske Hjem
Den nye kopien har et vippevindu øverst. Slagretningen er således beholdt. Det nye vinduet har aluminiumslister og mangler vindusbeslag. Foto: Norske Hjem
Den nye kopien har et vippevindu øverst. Slagretningen er således beholdt. Det nye vinduet har aluminiumslister og mangler vindusbeslag. Foto: Norske Hjem

Er det andre ting jeg bør være oppmerksom på for å få en god vinduskopi?

- Ja, det er det. En god kopi får du dersom du legger ekstra omtanke i detaljene. Dersom du har et sveitserhus med krysspostvindu, ikke fall for fristelsen til å velge et vippevindu med falsk sprosse. Pass på at slagretningen blir riktig og at midtpost og profiler får riktig utforming. Det er også viktig å tenke på trevirkets dimensjoner, som nevnt tidligere, samt på utformingen av beslag og hengsler. Det er de små detaljene som utgjør helheten. Har du et sveitserhus, pass på at hengslene har den lille dråpen på tuppen og ikke bare en enkel avrundet tupp for eksempel. Dyktige håndverkere og forhandlere av kopibeslag kan veilede deg slik at vinduene dine får stilriktige beslag.

Victoria peker også på at selve glasset er en viktig faktor å vurdere før du bestiller.

- Jeg vil anbefale å velge enten slett, enkelt glass eller å få satt inn gammelt glass i vinduskopiene. Du får kjøpt noe som kalles kulturglass eller antikkglass – et maskinprodusert ruglete glass som etterligner gammelt munnblåst glass. Personlig synes jeg ikke dette gir noe særlig pent resultat, bruk da heller standardglass. En ting du bør tenke på i forhold til vindusrutene er om du ønsker energiglass. Vær oppmerksom på at dette er tykkere enn vanlig glass og kan få vinduet til å henge litt. Det legges også en smal metallkant, mellom de to glassene, som synes ganske godt mot trevirket.

 

Bør jeg velge koblet vindu eller varevindu?

- Det er smak og behag. Personlig synes jeg varianten med varevindu er mer ærlig overfor huset. Jeg vil anbefale å benytte enkle glass ytterst og heller sette inn energiglass i varevindu. Det gir god isolering og et mer estetisk resultat. Velger du varevinduer har du mulighet til å hengsle disse av i sommerhalvåret. Et koblet vindu fremstår som mindre «elegant», mer klumpete og voldsomt. Et annet argument for å velge varevinduer er at du ikke får de samme kondensproblemene som ved koblede vinduer. Pass bare på at varevinduene er helt tette inn mot rommet.

 

Må jeg søke om tillatelse fra kommunen for å bytte vinduer, selv om jeg tilbakefører fasaden ved å sette inn en kopi av de opprinnelige vinduene?

- Ja, det må du. Utskifting av vinduer er søknadspliktig. I følge Plan- og Bygningsloven §20-5 er ikke tiltaket søknadspliktig dersom fasadeendringen «ikke fører til at bygningens karakter endres, samt tilbakeføring av fasade til tidligere dokumentert utførelse». Men jeg vil uansett anbefale å ta en prat med kommunen før du går i gang, oppfordrer Victoria

_DSC0048_2.jpg

Må du skifte vinduer anbefales følgende:

  • Behold alltid et originalvindu i huset dersom du bytter vinduer!
  • Dersom du ikke har originale vinduer i huset lengre og ønsker å tilbakeføre fasaden: Spor opp gamle fotografier av ditt hus eller lignende hus i distriktet. Bruk dette som grunnlag for kopien.
  • Les om stilepoker og vinduets utseende. Ikke fall for fristelsen til å sette inn smårutete vinduer i funkishuset ditt, for eksempel.
  • Merk og ta forsiktig av originalt listverk både ute og inne.
  • Få en dyktig håndverker til å lage en eksakt kopi, husk også på detaljer på midtpost og profiler. Skriv gjerne på vinduet når og hvem som har laget det, slik at det er sporbart senere.
  • Vindushengslene er en viktig detalj. Bruk gamle hengsler om
    igjen eller kjøp tilsvarende, tidsriktige kopier.
  • Falske sprosser er ikke å anbefale. Det er både estetisk uheldig og en dårlig løsning teknisk sett og som ikke vil vare særlig lenge. Hvor ofte vasker du egentlig vinduene dine? For de aller fleste er det helt overkommelig å vaske, også smårutete vinduer, et par ganger i året. 
  • Husk at vindusutskifting er en fasadeendring og dermed søknadspliktig.
;
;