Hvordan mure en bakerovn i tegl og leire
Restaurering av bakerovn, Søndeled Aust-Agder
En bakerovn er ikke bare en tradisjonsrik måte å bake brød på. Det er også et lite stykke murerhistorie. Denne bakerovnen var murt med tegl og leire. Se hvordan den ble demontert og murt opp igjen.
Leirmuring er en teknikk som ikke så mange kan lenger. Kurset "Leirmuring og restaurering av bakerovn" kom i stand ved at rådgiver ved Bygningsvernsenteret i Aust-Agder, Terje Granås var på befaring i et bakstehus i Søndeled - og fikk øye på den:
- Den gamle bakerovnen var opprinnelig murt med leire og i forbindelse med at jeg var på en befaring på plassen, fikk jeg ideen om å arrangere kurs der. Dette ble bifalt av huseier, og sånn ble det.
Eystein Greibrokk fra Setesdal var kursinstruktør.
- Han er en av få som fortsatt behersker det å mure med leire, forteller Granås. - Huseieren er nyinnflyttet og engasjert, og det er flere restaureringsprosjekter på gang på eiendommen. Huset er godt bevart, og et såpass fint kulturminne, at støtte er gitt fra kommune, fylkeskommune og Kulturminnefondet!
Ikke hvem som helst på kurs!
På kurset var det 5 påmeldte men en dag før start måtte en lokal murer og lærlingen trekke seg pga et forpliktende samarbeid i næringa.
Ikke desto mindre var det med stor tilfredshet jeg arrangerte kurset med en deltager fra Agder samt Vestlandets kjente tørrmurer Haakon Aase og en ansatt fra NDR (Nidarosdomens restaureringsverksteder). Kurset hadde altså nasjonal interesse :-)
Her er ovnen delvis demontert, og hvelvet kommer til syne.
Haakon Aase i gang med å demontere bakerovnen.
Formen på hvelvet dokumenteres før endevangene demonteres. Eystein Greibrok og Olav Løite i tar den oppgaven.
Når ovnen demonteres er det smart å legge ut steinene slik de var plassert.
Olav Løite tilpasser stein til ovnskammeret.
Selv om ovnskammeret skal byttes, er det ikke nødvendig å ta ned hele ovnskappen.
Leire er et materiale som finnes i naturen. Lokal leire ble tidligere blant annet brukt som isolasjon i gulv og etasjeskiller. Men det er ikke for hvem som helst å finne den riktige kvaliteten leire som egner seg til muring.
Leire og sand blandes i en blandemaskin. vann tilsettes med stor forsiktighet.
Murstein legges i vann før bruk. dette for å unngå at de trekker vannet ut av leira. Hadde det blitt brukt tørre stein, kunne resultatet blitt tørkesprekker. Massivtegl har stor massetetthet og er den teglen som er best til å magasinere varme. Hulltegl har noe bedre isolasjonsevne, men dårligere magasinevne. All konstruktiv stein må være av samme gode kvalitet. Brukes materialer med ulike egenskaper, kan ovnen sprekke.
Ovnskammeret begynner å ta form.
Espen Sørubø komprimerer bunnen i ovnskammeret før bunnsteinene skal legges.
Olav Løite fyller i sagflis. Denne bygges opp og skal tjene som forskaling for hvelvet.
Eystein Greibrokk og Haakon Aase justerer sagflis som angir formen på hvelvet.
Før hvelvet mures opp, dekkes sagflisa med papp. da holder den formen under muringa.
Haakon Aase og Eystein Greibrokk murer hvelv i skift.
Røykkanaler plasseres med omhu av Eystein Greibrokk.
Eystein Greibrokk foretar kontroll av formen på hvelvet.