Kim André Skarsgård og Yngvild Nyborg ønsket seg veldig en kakkelovn. De fant en gammel ovn rimelig til salgs på nettet og slo til. Men Kim André ville mure selv, og det var lettere sagt enn gjort.
Ildsteder og ovner har betydd mye både for folks levevis og for utviklingen av de forskjellige hustypene vi finner i landet vårt. Forebygging av skader, godt vedlikehold og reparasjoner er viktig for å unngå forfall og i verste fall brann. Her finner du gode råd om hvordan du skal gå frem
Tradisjonsmurar Eystein Greibrokk skriv om utviklinga av dei opne eldstadene og vedlikehald av eldre konstruksjonar. Blant anna om korleis ein veljer rett material og handverksteknikk i høve til det originale murverket. Han peiker dessuten på ein del kritiske punkt i lovverket
Bygg og Bevar får mange henvendelser om hva som skal til for at man kan montere en eldre ovn i eget hjem. En av disse kom fra en familie som hadde kjøpt et hus fra 1700-tallet med en 1970-tallsovn i storstua. De ønsker å bytte ut denne ovnen med en eldre vedovn, men har de lov? Det hadde ikke vært lett å finne informasjon på nettet og nå ønsket de vår hjelp. Så vi tok utfordringen og møtte motstand... Så hva skal til?
Siden middelalderen har skorsteinen vært kjent som det norske husets sentrale ildsted. Da skorsteinen ble påbygget en murt skorsteinspipe, ble den også «ildsikker». Alle husets ulike ildsteder kunne da tilsluttes skorsteinen, som med sin glødende grue fremdeles var husets hjerte.
Det er noe spesielt med vakre, gamle ovner - de er ikke bare en varmekilde, men også et kunstverk i seg selv. Derfor er det ikke vanskelig å la seg fascinere av ovnenes motiver, konstruksjoner og utforming.
Vakre, gamle hus fortjener vakre, gamle ovner. Enten du monterer en ovn du har kjøpt brukt, eller du trenger å restaurere en ovn du allerede har, kan du bruke fremgangsmåten som beskrives i denne artikkelen.
Har du en gammel, rusten ovn som ligger i kjelleren, på stabburet eller på låven? Eller har du en ovn i huset som ikke er i bruk lenger? Da er du så heldig å eie en kulturhistorisk skatt som bare venter på å bli oppdaget!
En bakerovn er ikke bare en tradisjonsrik måte å bake brød på. Det er også et lite stykke murerhistorie. Denne bakerovnen var murt med tegl og leire. Se hvordan den ble demontert og murt opp igjen.
Høsten byr på anledning til å kose seg innendørs med en bok foran peisen. Knitrende ved har gitt ro i sjela til nordmenn i århundreder. En peis er ofte mye med enn bare en varmekilde. Vi leser om motetrender også innen peiser for tiden. Hvit kasse eller grå kasse...
Når kulda kommer og livet leves best i sofakroken, fyrer nordmannen med ved. Og like sikkert som at kulda kommer ser vi oppslagene om den gamle ovnen. Budskapet er: "Bytt ut det gamle skrapet, kjøp ny og rentbrennende ovn". Men må du ha dårlig samvittighet når du fyrer?