#

Et sveitserhus tilbake til fordums palett

For museer og kommuner er det gull verdt å ha tilgjengelig malekunnskap som skaper harmoniske forhold for malte overflater og dermed bidrar til forlenget levetid.

–  For meg har det en stor verdi å jobbe med gamle hus som har historisk verdi, fremfor nybygg, sier Jonas Johanson som har jobbet med maling av gamle bygg i flere tiår.

Han kom som nyutdannet maler fra Sverige til Norge i 1997, og siden har han jobbet i Stavanger med forskjellige malerbedrifter. Men i 2014 etablerte han en egen bedrift, det som i dag er kjent som «Farger i harmoni».

–      Det gamle har en helt spesiell betydning for meg. Det handler om historien som sitter i veggene, om gamle byggemetoder, stilarter og om hvordan man jobbet med farger for hundre år siden, sier Johanson og legger til. – Og der var det mange flinke i sving! 

58915

Jonas Johanson driver bedriften som er kjent som "Farger i harmoni"

På veggene og rundt karnapp, utbygg og utskjæringer på ærverdige Breidablikk i Stavanger, erfarer Johanson ulike stilarter innen malerfaget. Han er i gang med et prosjekt som er stort og som tar årevis fra begynnelse til slutt. Breidablikk er ett av flere pågående prosjekt for Stavanger Museum. Det betyr en hel del jobb for Johanson og kollega Einar Sjøstad Bergblå.

Johanson var absolutt ikke ukjent med nybygg og jobbet med det fra tiden han var læregutt og i årevis etterpå. De siste tjue årene er kunnskapen om gamle hus blitt kraftig forbedret, mens kompetansen om de nye byggene ligger som en nødvendig grunnmur.

IMGL4211 Lowres

En fargeprøve viser de mange ulike nyansene av gult som er påført gjennom snart 150 år.

Tar seg av landets ærverdige bygg

Det ærverdige huset «Breidablikk» er eid av Stavanger Museum. Det er et hus museet selv gjerne kaller et «luksushus fra 1880». Nå er det også et prosjekt både Johanson og Syrstad har jobbet med, og fortsatt jobber med, både innvendig og utvendig.  Den utvendige restaureringen begynte for 3-4 år siden. Det vil ta år fra prosjektets begynnelse til slutt.

Farger i Harmoni har siden oppstart, hatt som mål å spesialisere seg på fredede og verneverdige bygninger. Felles for de fleste prosjektene er at de enten er museum, fylkeskommuner, kirker eller prosjekt tilknyttet Statsbygg. Men de har også jobbet i private hjem. 

IMGL4193 Lowres

Fargekombinasjonen, patinaen linoljemalingen gir og skyggelistene begynner å gi et nytt preg på Breidablikks fasade.

Noen av Farger i Harmoni sine referanseprosjekt:

  • Stavanger Domkirke
  • Gamlehaugen
  • Breidablikk
  • Ledaal
  • Hetland kirken
  • Orre kirke
  • Skeianetunet
  • Randaberg kirke
58920

Spor etter mange lag med maling.

Prosjektene som Johanson jobber på er ofte gamle bygg som har vært malt i flere omganger, der fjerning av flere lag med gammel maling må gjøres før ny maling kan påføres.  

Gamlehaugen i Bergen er et slikt prosjekt, et referanseprosjekt for gjengen i Farger i harmoni.

– Det er bygg som er viktig for landet. De er en del av vår kulturarv, og derfor har vi stor respekt for jobben vår.

Breidablikk er et annet prosjekt som de har jobbet med og som begynte med en stor utvendig restaurering for 3-4 år siden.

Jobber mot by jubileet

Selskapet jobber blant annet med domkirken, kongeboligen Ledaal og Breidablikk, et hus fra ca. 1880, ett av få i sitt slag i landet. Nå skal det rustes opp til glede for byens innbyggere, og for fremtiden.

Teakvinduer er renovert og renset, og all teak har blitt synlig igjen. All gammel maling er med andre ord fjernet.

–  Vi speed-heater den gamle malingen med infravarme. En veldig tidkrevende prosess som ikke er sammenliknbart med så mye annet, forteller Johanson og understreker at hele prosessen egentlig er tidkrevende.

–  Alt vi gjør er kjekt, synes jeg. Når man jobber med gamle hus,må man tenke på helsen og være forsiktig.

58921

Omfattende prosesser med blant annet bruk av varme, brukes for å skrelle av lag med maling og kom inn til opprinnelig treverk.

Nå jobber Johanson og teamet sammen med Anne Ytterdal, konservator ved Arkeologisk museum, UiS for å få Breidabikk til å skinne til 900-års jubileet i 2025.

Og resultatet vil bli merkbart, tror Jonas.

– Det blir veldig forskjellig fra sånn som det har sett ut nå. Dette har mye med fargen å gjøre – stor forskjell på det nye og det gamle. Huset vil bli mye mer dekorert, og med skyggelinjer, sier han og smiler.

IMGL4182 Lowres

Slår et slag for plastfri maling

Gjennom mange år med fjerning av gammel maling, har Johanson mange ganger erfart betydning av å bruke ordentlig maling som ikke består av plast.

–      Jeg ser ikke så stor endring, men håper det er en økende tendens for at folk er bevisste på å søke støtte. Jeg har en mistanke om at det kommer til å bli mer oppmerksomhet rundt det å bruke plastikk-fri maling.

;
;