BNL MD
En vask hver vår forlenger oppussingsintervallene. Foto: Elsa "Sprossa" Rønnevig

Huset klart til vårvask og maling

Våren er tiden for å brette opp ermene og ta i et tak. En vask hver vår forlenger intervallene for maling og arbeid  på huset. Men for all del: IKKE bruk høytrykkspyleren. Mange gjør også feil når bart treverk skal oljes. 

Vask huset utvendig - slik gjør du:

 • En vask fjerner pollen og møkk som svartsoppen liker, den minsker fare for råte og skade og øker levetiden på malingen eller beisen på huset.
 • Du kan godt vaske i dårlig vær, da tørker ikke såpen for deg underveis.
 • Bruk hansker!
 • Bruk linsåpe eller husvask, og påfør såpe med en trykksprøyte eller kost.
 • IKKE BRUK HØYTRYKKSPYLER! (I allefall ikke uten å sette trykket på lavt)
 • Kraftvask brukes før maling for å matte ned overflatene og skal ikke brukes dersom du ikke skal male etterpå.
 • Pass også på vinduene. Kraftvask kan matte ned vinduene dine!
 • Mange sverger til egen mix av salmiakk og oppvaskmiddel eller klor og oppvaskmiddel for å fjerne svartsopp og rengjøre ekstra møkkete flater. 1 kopp klorin til 5 L vann.
 • ALDRI BLAND KLORIN OG SALMIAKK - det gir en giftig gass!
 • La såpa virke litt før du skurer bort svartsoppen og spyl eller skyll veggen ovenfra og ned. Til skylling kan du bruke hageslangen.
 • Sopp og algedreper påføres etter vask, den skal ikke skylles av.

 

Ikke glem taket

Du kan vaske taket på samme måte. Bruk en jernrive på skiferen for å ta bort mose. En børste med stiv bust brukes på tegl. Kjemi (feks Boracol, mosefjerner eller Hydrogenperoksyd) har kort varighet, men har bedre effekt på tegl enn skifer.

Slik fjerner du mose på taket

 

Ikke bruk høytrykkspyler på taket, heller!

Hvorfor gjenta dette? Fordi det kan gjøre så vann-vittig mye skade, ikke bare på veldig gamle hus. Vann som presses inn i treverk, sprekker og under takstein er det siste vi ønsker oss.

Rens opp i takrenner og nedløp, sjekk at alt er tett og at takstein sitter på plass.

 

Det flasser!

Mange opplever at etter en vask flasser malingen. Bruk en malingsskrape og fjern det som er løst når veggen er tørr. Grunn opp bare flekker, før du gir hele veggen et strøk. Gamle hus har godt av linoljemaling. Velg en god kvalitet. Male med linoljemaling - dette bør du vite!

 

Godt verktøy er halve jobben

Bruk en skarp skrape. En god malingsskrape kan slipes opp etterhvert som den blir slitt. Ikke bruk kraft, det er ikke pent å ripe opp treverket. Hvis all gammel maling må fjernes. Ikke fall for fristelsen å sandblåse. Sanden river opp fibrene i treet. Velg heller en kjemisk fjerning - som bør utføres av profesjonelle. Eller velg å fjerne malingen med varme. Husk at gammel maling kan inneholde bly som gir en svært skadelig damp å puste inn ved fjerning med varme. Det er ikke noe problem, bare man husker på å beskytte seg. Les mer om hvordan her: Alle mangler rutiner for blymaling

 

Tips når du oljer bart treverk

Mange steder står det at man skal olje første strøk uttynnet med WhiteSpirit eller Trepentin , vente til det tørker og olje et nytt lag litt mindre fortynnet, før et sistestrøk ufortynnet. Dette er en metode som ikke er god. den kan i værste fall stenge fukt inne i treet mellom oljelagene. OLJE SKAL PÅFØRES VÅTT I VÅTT TIL TREVERKET ER METTET.

 

Tidligere ble det brukt kokt linolje på ubehandlet treverk, men en rå linolje har enda mindre molekylstørrelse og vil trekke godt inn i treet og beskytte mot fukt.

NB! Husk at kluter og filler med linolje kan selvantenne! 

;
;