BNL MD
#

Gammel prakt i ny drakt på Vålerenga

Den gamle politistasjonen på Vålerenga var sliten, og overmoden for fornying.

De to trehusene fra 1878 var politistasjon frem til 1950-tallet. I dag er Boligbygg eier av bygningene, som står på Byantikvarens gule liste for verneverdige hus. De er nå satt i stand etter alle kunstens regler og antikvariske prinsipper – anført av Boligbygg, i tett samarbeid med Byantikvaren i Oslo.

Gammel-prakt-ny-drakt-førbilde-Foto-BoligbyggOsloKF.jpg

FØR: Vinduer og tak var i dårlig stand, deler av panelet hadde råte og treverket nærmest ropte om hjelp. (Foto: Boligbygg Oslo KF)

Materialvalg

Originalpanelet fra 1878 holder stand, mens deler av kledningen som er nyere, var råtten og er erstattet av malmfuru. Det er samme treslag som i de nye vinduene, som er tro kopier av de opprinnelige.

Vålerenga politistasjon 1.jpg

Som nytt: Bygningene er som forvandlet, og det er et historisk sus over de nygamle fargene. Både vinduer og kledning er påført linoljemaling. 

Farger og linoljemaling

Både vinduer og vegger er, etter Byantikvarens ønske, malt med linoljemaling – kledningen i tre omganger; grunning, mellomstrøk og toppsjikt.

– Gamle hus og linoljemaling hører sammen, og i mine øyne er det nærmest påkrevet. Dog er det viktig å bruke riktig type, understreker Johnny Spangen, daglig leder i Miljømal, som har levert all maling.

Vinduene ble levert i fargen S 7020-Y70R, som også hjørnekassene har fått. Fasadefargen dukket derimot opp under flere lag med maling, forsiktig skrapt frem av Spangen. 

– Jeg lagde flere fargetrapper, og gulfargen tilsvarende S 1515-Y var en gjenganger. Det var en artig prosess, og et spennende prosjekt å følge, sier han.

Gammel-prakt-ny-drakt-underveis-Foto-BoligbyggOsloKF.jpg

UNDERVEIS: Løs maling er fjernet og husene er ferdig skrapt, for hånd. Dårlig panel er erstattet av malmfuru og nytt tak er lagt. Mye av den gamle malingen fikk være, som et historisk vitnesbyrd. (Foto: Boligbygg Oslo KF)

En annerledes oppgave

Regnbuen Malermesterbedrift AS har utført grunnarbeid og maling av fasaden. Geir Kristiansen, malermester og daglig leder i bedriften, forteller at det har vært en interessant og morsom jobb, og at sluttresultatet ble veldig fint.

– Vi fjernet kun løstsittende maling, med håndskraper, for Byantikvaren tillot ingen maskinell behandling. De ønsket også å bevare mest mulig av tidligere malingsjikt, både for å beholde det gamle preget på bygningen og som en dokumentasjon av fargene for fremtiden, tilføyer han.

Gammel-prakt-ny-drakt-detalj-Foto-BoligbyggOsloKF.jpg

HISTORISKE FARGER: Ny drakt, gamle farger. Johnny Spangen hos Miljømal lette i lagene, og fant gulfargen til kledningen; S 1515-Y. Nye vinduer er tro kopier av de originale, malt i S 7020-Y70R. (Foto: Boligbygg Oslo KF)

;
;