Et samarbeid mellom
Søk
Søk
Søk
Meny
Forside
Arkiv
Pusse opp
Pusse opp
Huseier
Tre
Mur
Maling
Vindu - dør
Interiør i gammel stil
Tak og tekking
Ovn og pipe
Ute
Brann
Tilskudd
Stilhistorie
For håndverker
La deg inspirere!
Her får du hjelp
Enøk - byggavfall
Kurs og samlinger
Om oss
Kontakt oss
Du er her:
Forside
/
La deg inspirere!
/
Artikler
Nytt liv for veiter og gårdsrom
En by består ikke bare av hovedgater og signalbygg. Veitene og de gamle bakgårdsmiljøene i Mitdbyen i Trondheim henger sammen både karakter- og bruksmessig. De…
Landsted i jugendstil
Landstedet Solheim er et prakteksempel på jugendstilen fra tidlig på 1900-tallet.
Lalla Carlsens hjem
Riksantikvaren har fredet kunstnerhjemmet til Lalla og Carsten Carlsen på Briskeby i Oslo. Dermed er også viktig norsk revy- og teaterhistorie bevart for ettert…
Forretningspalassene i storstaden
Den første jobbetiden i 1890-årene var en oppgangstid som forandret byens sentrum. Den etterlot seg de store forretningsgårdene som fremdeles dominerer bybildet…
Referanser
Folketallet minker, skolebyggingen vedvarer
Mens barnetallet i de foregående periodene steg, begynte befolkningsveksten å avta etter 1911. Men ved lov av 1917 ble kommunen pålagt å skaffe tilstrekkelig me…
Større skoler og flere klasserom
Lov om folkeskolene i kjøpstedene ble vedtatt i 1889 og innebar en helt ny epoke i skolehistorien. Den gamle religionsskolen måtte i stor grad vike plass for de…
Det kampen-Uranienborgske prinsipp 1883-1889
Gjennom 1870 – og 1880-tallet hadde skolene utviklet seg raskt og den siste som ble bygget, Sofienberg skole i 1883 var meget stor og kostnadene ved bygging av…
Perioden 1867-1889
Perioden 1867-1889 kjennetegnes i første rekke ved at befolkningen i Christiania økte dramatisk. I tidsrommet 1855-1900 ble befolkningen i byen syvdoblet. I til…
Fra fattigskole til allmueskole
Den første byskolelov kom i 1848. Den nye loven avskaffet behovsprøvingen og alle hadde dermed "rett" til å bruke den offentlige skolen. Loven skulle sikre allm…
Mot et offentlig skolevesen
Kong Kristian 6. var sterkt preget av pietismen som rådde i Europa og bestemte at alle skulle konfirmeres. I kravet om konfirmasjon var det forutsatt at de som…
Skoleutviklingen i Christiania frem til 1739
Undervisning og opplæring i boklige fag oppleves i dag som en selvfølgelighet, som både er plikt og en rettighet som omfatter alle og som samfunnet har ansvar f…
Forrige
Neste