#

En helt spesiell peis

I dronningens barndomshjem på Vindern befant det seg en peis med en helt spesiell art deco- dekor fra 1935. Da huset ble flyttet til Maihaugen, ble også peisen restaurert. Her forteller de hvordan. 

I første etasje i dronningens barndomshjem ligger stuen med peis og store vinduer. Men peisen er ikke som en hvilket som helst annen 30-tallspeis. Den er rikt dekorert av en ukjent kunstner i art deco-stil i byggeåret 1935.

Hvorfor er peisen spesiell? 

Peisen har en uvanlig dekor. Jon Brænne forteller mer. 

 

 

Hvordan restaurere den? 

Jon Brænne forklarer hvordan peisen skal settes i stand til sin originale prakt. 

 

 

Da huset ble flyttet bestemte man seg for å tilbakeføre stuen til 1960-tallet, slik den så ut da Sonja og kronprins Harald møttes her i hemmelighet. Men peisen stod også den gangen som den var da huset ble bygget, og blir derfor restaurert til sin originale stand. 

Tuengen allé 1b 

Oppført: 1935  

Sted: Vinderen i Oslo

Arkitekt: Ernst Motzfeldt

Eier: Disponent Haraldsen

Flyttet til Maihaugen: Oktober 2016

Åpnet på Maihaugen: August 2018

Jon Brænne

Brænne er utdannet malerikonservator og har arbeidet som professor II ved Göteborg Universitet, avd. för Kulturvård og som seniorforsker hos Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Hovedarbeidsområdet er farge- og bygningsarkeologiske undersøkelser av bygninger, eldre overflatebehandlinger og materialer, farge- og dekorhistorie, tapethistorikk og teknologi, tilstands- og skadevurderinger av bygninger og utarbeidelse av anbefalinger av tiltak. Brænne har dessuten arbeidet i mange år hos Riksantikvaren og har drevet eget konsulentselskap. Han har har publisert mer enn 150 fagartikler, hefter og bøker i inn- og utland.

Peis dronningens barndomshjem

Stuen er tilbakeført til perioden etter en større oppussing av første etasje som ble gjort på begynnelsen av 60-tallet. Peisen med den karakteristiske dekoren er original fra 1935. På veggen til venstre henger et maleri av dronningens far, Karl August Haraldsen. Foto: Camilla Damgård, Maihaugen  

;
;