#

Dronning Sonjas barndomshjem

- fra Vinderen til Maihaugen

Høsten 2016 ble bolighuset fra Tuengen allé 1b på Vinderen i Oslo flyttet til Maihaugen. Huset var delt i syv deler som ble fraktet nattestid på store hengere til Lillehammer. På Maihaugen var ny grunnmur støpt, og et dyktig team med håndverkere stod klare for å begynne det store arbeidet med å sammenføye og tilbakeføre huset slik det var da familien Haraldsen bodde der.

Funkis kjøkkendør.jpg

Kjøkkeninngangen i Tuengen allé 1b har et gjennomført modernistisk utrykk. Foto: Kjell Marius Mathisen, Maihaugen 

30-tallshuset med den helt spesielle historien

Huset ble bygget av dronning Sonjas foreldre i 1934 og var innflytningsklart sommeren 1935. Faren var disponent og konfeksjonshandler og moren var hjemmearbeidende. Paret fikk fire barn, og Sonja var den yngste i søskenflokken. Hun bodde i huset hele barndommen og ungdommen, med unntak av et studieopphold i utlandet, til hun giftet seg med kronprins Harald i 1968.

Sonja Haraldsen var sammen med kronprins Harald i ni år før de fikk kong Olavs godkjenning til å gifte seg. Disse årene kunne de ikke vise seg sammen offentlig. Det var i barndomshjemmet i Tuengen allé, med den gjestfrie Dagny Haraldsen, de kunne treffes privat med venner.

Dronninghuset sommer.jpg

Dronning Sonjas barndomshjem står nå på Maihaugen på Lillehammer. Foto: Veslemøy Furuseth, Maihaugen

På Maihaugen inngår huset som en del av boligfeltet og ligger langs ruten man går for å oppleve de forskjellige ti-årene gjennom 1900-tallet. Dronningens barndomshjem representerer 30-tallet i denne vandringen, men huset har også en annen historie å fortelle. Sonjas barndomshjem ble en del av vår nasjonale fortelling da paret endelig fikk lov til å forlove seg. Da Sonja Haraldsen giftet seg 29. august 1968 var hun den første borgerlige kvinne som giftet seg med en europeisk tronarving i moderne tid.

Restaureringen av dronning Sonjas barndomshjem har tatt flere år, og har vært et nitidig arbeid. Huset som forteller flere historier er tilbakeført til det originale 30-tallsinteriøret fra perioden da Sonja var liten, og til perioden da hun og kronprins Harald hadde huset som møtested på 60-tallet. 

Arbeidet er blitt gjennomført i dialog med Dronningen og hennes familie. 50 år etter at den kommende Kronprinsessen forlot barndomshjemmet, ønskes publikum velkommen inn i det samme huset som nå ligger på Maihaugen på Lillehammer.

Tuengen alle

Tuengen allé 1b er nå åpen for publikum i sommersesongen. Foto: Veslemøy Furuseth, Maihaugen

 

 

Tuengen allé 1b 

Oppført: 1935  

Sted: Vinderen i Oslo

Arkitekt: Ernst Motzfeldt

Eier: Disponent Haraldsen

Flyttet til Maihaugen: Oktober 2016

Åpnet på Maihaugen: August 2018

;
;