#

Tapeten på dronningens barneværelse

Sonja Haraldsen ble født i 1937, og Tuengen allé 1b var hennes hjem helt til hun flyttet inn på Skaugum sammen med kronprins Harald i 1969. På barneværelse hennes har Jon avdekket originaltapetet og fargene på listene fra den gang huset var nytt i 1935. Tapetet er blitt rekonstruert og er så langt det er mulig identisk med det opprinnelige tapetet.

Jon Brænne har hatt jobben med å avdekker tapet- og fargelagene i dronningens barndomshjem. Her har han avdekket originaltapetet på Sonjas barneværelse fra den gang huset var nytt i 1935. Dette er et veldig typisk tapet fra samtiden der store deler av mønsteret peker tilbake på Art deco, mens det har fått funksjonalismens farger i sennepsgul, skarp grønn, sort og turkis.

Han forklarer mer om tapetene, detaljer og de ulike lagene han fant i filmene under. 

Hvorfor er tapetet spesielt?

 

 

Detaljer i tapetet

 

 

Ulike lag 

 

 

Tuengen allé 1b 

Oppført: 1935  

Sted: Vinderen i Oslo

Arkitekt: Ernst Motzfeldt

Eier: Disponent Haraldsen

Flyttet til Maihaugen: Oktober 2016

Åpnet på Maihaugen: August 2018

Jon Brænne

Brænne er utdannet malerikonservator og har arbeidet som professor II ved Göteborg Universitet, avd. för Kulturvård og som seniorforsker hos Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Hovedarbeidsområdet er farge- og bygningsarkeologiske undersøkelser av bygninger, eldre overflatebehandlinger og materialer, farge- og dekorhistorie, tapethistorikk og teknologi, tilstands- og skadevurderinger av bygninger og utarbeidelse av anbefalinger av tiltak. Brænne har dessuten arbeidet i mange år hos Riksantikvaren og har drevet eget konsulentselskap. Han har har publisert mer enn 150 fagartikler, hefter og bøker i inn- og utland.

;
;