Det har dukket opp mange spennende historiske interiørfarger mens vi har jobbet med Villa Bergfall. Noen av dem har vi gjenskapt og brukt om igjen. Noen steder har vi ikke hatt mulighet til å finne originale farger og har da valgt å bruke farger fra andre historiske paletter som vi synes passer inn i interiørene. Nå deler vi fargefunnene og -valgene våre gjennom Villa Bergfalls eget historiske interiørfargekart.
Takrosetter gir et særegent og historisk uttrykk i et rom – hos Villa Bergfall støper de ekte gipsrosetter på eget verksted.
Under arbeidet med restaureringen av Bredsgården 1-2a og 2a fant man to merker hugget inn i laftet. Det var to identiske merker plassert i dråpefallet mellom bygningene. Det antas at merkene er hugget inn før stokken ble tilpasset, siden de er plassert så høyt på veggen.
I Villa Bergfall har de satt i stand gjenbrukte og originale dører. Her får du være med på prosessen med fjerning av maling, fargevalg, maling og detaljarbeid.
Hvordan finne lamper som passer til et 100 år gammelt sveitserhus? Vi kom nylig over en ganske så fin lampekatalog når vi søkte etter innendørs belysning for huset, lamper som med sitt tidsriktige uttrykk hadde vært midt i blinken for Villa Wessel.
Ved demontering av interiør i Bredsgården 1-2 a ble det avdekket høvelspor/spor etter pjål på innsiden av laftet i enkelte rom. Bryggehandverk har undersøkt verktøysporene nærmere med sikte på å finne ut mer om høvelen og verktøyet som er brukt her og kunne si mer om prosessen.
Når drømmen om et gammelt hus har gått i oppfyllelse, endelig har du tatt sats og står nå med nøkkelen i hånden. Men det er jammen ikke lett å vite hvor en skal begynne, om en vil beholde husets sjarm og sjel.
Før oppgangsagene kom til Norge på 1500-tallet, var margkløyving en metode som ble brukt for å lage plank.
En sjarmerende men en noe sliten fasade skulle vise seg å skjule langt større skader enn fryktet. Utbygget var på vei ned og ville neppe ha tålt en vinter til.
Vi har kastet et moderne klosett fullt av plastdeler og fikk tak i (gratis) et skikkelig gammelt «evigvarende klosett» med høytspylende sisterne.
Er du som meg? En som ønsker å både ta vare på de gamle detaljene, men samtidig ønsker at det skal være både funksjonelt og praktisk i en moderne familie? Som for eksempel et nytt bad i gammeldags stil:-)
Da reiste konstruksjoner kom opp som tema på tradisjonelt bygghandverk ved NTNU, så var vi ikke i tvil om at det måtte bli et grindbygg.