BNL MD

Villa Bergfalls eget historiske fargekart

#

Det har dukket opp mange spennende historiske interiørfarger mens vi har jobbet med Villa Bergfall. Noen av dem har vi gjenskapt og brukt om igjen. Noen steder har vi ikke hatt mulighet til å finne originale farger og har da valgt å bruke farger fra andre historiske paletter som vi synes passer inn i interiørene. Nå deler vi fargefunnene og -valgene våre gjennom Villa Bergfalls eget historiske interiørfargekart.

Siden Villa Bergfall sto ferdig i 1898 har noen overflater fått stå helt uendret, mens andre er overmalt mange ganger, eller dekket med plater. Det er ikke alltid vi har gått tilbake til den eldste fargen, men i stedet valgt å gjenskape et nyere lag. Fargekartet dekker dermed perioden fra 1898 til ca 1930. Her er fargene, med opplysninger om hvor i villaen de er brukt. Vi håper de kan være til inspirasjon!

Fargekart Villa Bergfall 2

01 er en lys, grågrønn farge som ble funnet på panel på et av de opprinnelige soverommene i andre etasje.
02 er en blå/grå/grønn farge brukt på det som var ekspedisjon for et agenturfirma i kjelleren i villaen – den er antagelig malt litt innpå 1900-tallet.
03 er vår lyseste farge, med en svak gulgrønn tone. Den var brukt på listverk på et lite rom i andre etasje, sammen med vegger i Villa Bergfall 09.

Villa Bergfall Historisk Fargekart Rad 2

04 ble funnet under huntonittplater på kjøkkenveggene. Det er en blåturkis farge som vi tror er fra ca 1930.
05 er en varm, dempet grønnfarge som er bunnfargen på de dekorerte veggene i hallen, originalt fra 1898.
06 er en klar grønnfarge som er funnet på en panelt vegg på det som var et forværelse for advokat Heibergs kontor. Den er malt oppå en rosafarge.

Interiorbilde 1

Bildet over til venstre: Detaljer fra kjøkkenet i Villa Bergfall. Taket er malt med Villa Bergfall 07, listene med Villa Bergfall 10, 16 og 20, veggen med Villa Bergfall 04. Bildet over til høyre: Originalt tregulv fra 1898, hovedfarge Villa Bergfall 18, kantet med Villa Bergfall 13, strekdekor Villa Bergfall 19 – Foto: Gamletrehus.no

Villa Bergfall Historisk Fargekart Rad 3

07 er en lys, varmbeige farge, den opprinnelige fargen på tak, brannmur, dører og dørlister på kjøkkenet.
08 er en brungrå farge, en lysere variant av belistningsfargen på bibioteket, valgt av oss til å male vinduet, slik at det harmonerte bedre med rommet enn hvitfargen som var der fra før.
09 er lys rosa farge, brukt på panel på et rom i andre etasje – sammen med lister i fargen Villa Bergfall 03.

Villa Bergfall Historisk Fargekart Rad 4

10 er en kraftig, mørk rødfarge. Den ble valgt av oss som en av tre farger til taklistene på kjøkkenet, der det opprinnelige listverket var fjernet. Brukt sammen med Villa Bergfall 16 og 20.
11 er en varm, gammelrosa farge, valgt av oss til veggene på biblioteket.
12 er den originale fargen på døren til advokat Heibergs brannsikre hvelv fra begynnelsen av 1900-tallet, funnet under senere overmalinger.

Villa Bergfall Historisk Fargekart Rad 5

13 er en sjokoladebrun farge som ble funnet som omramming på et tregulv med malt teppeillusjon. Vi likte fargen så godt at vi også har valgt å bruke den på bokhyller og brystning på biblioteket, samt på detaljer på dører. 

14 er en varm, mørk gråfarge fra brannmur på et rom opprinnelig brukt som kontor. Fargen er ikke fra byggeår, men antagelig malt samtidig som en tapetsering på 1920-tallet.

15 er en varm brunfarge, litt lysere enn Villa Bergfall 13. Den er brukt som hovedfarge på dører i hele huset, sammen med kontrastfarger på speil og lister.

Interiorbilde 2

Bildene over: Fra biblioteket. Vegg Villa Bergfall 11, bokhylle og brystning Villa Bergfall 13. Bunnfarge dør og lister Villa Bergfall 21, speil på dører Villa Bergfall 17, øvrige dørfarger Villa Bergfall 13 og 19 (og litt gull). – Foto: Gamletrehus.no

Villa Bergfall Historisk Fargekart Rad 6

16 er en varm, brunrød okertone, en av tre farger vi valgte til taklistene på kjøkkenet, der de opprinnelige listene var fjernet,brukt sammen med Villa Bergfall 10 og 20.
17 er en dempet gulfarge brukt i speil på dørene i biblioteket. Den er inspirert av speilfarge på andre dører i huset, men nyansert for å passe best mulig sammen med bunnfargen på dørene, som er Villa Bergfall 21.
18 er en kraftig, gul okerfarge, hovedfargen på et tregulv i første etasje, originalt fra 1898. Brukt sammen med Villa Bergfall 13, som er en bred omramming langs kantene av gulvet og Villa Bergfall 19 som strekdekor der disse fargene møtes.

Villa Bergfall Historisk Fargekart Rad 7

19 er en mørk brunfarge med et lilla skjær. Opprinnelig brukt som strekdekor på et gulv, og nesten identisk med konstrastfarge brukt på brystningsstolper vi har overtatt fra et annet hus fra samme periode. Den er nå brukt som detaljfarge på brystningslister, -stolper og dører. og bare vi får tid – igjen som strekdekor på gulv.
20 er en mørk brunfarge med et svakt grønlig skjær, en av tre farger på taklistene på kjøkkenet, brukt sammen med Villa Bergfall 10 og 16.
21 er en oliven / brun farge, brukt som bunnfarge på dører og listverk på biblioteket. Den var den opprinnelige fargen på disse bygningsdelene, som ikke kommer fra Villa Bergfall, men er gjenbruk fra en bygård i Hamar fra samme periode.

Villa Bergfall

Villa Bergfall ligger i hjertet av Hamar. Oppført i 1897/98 med et praktfullt interiør. På bloggen https://villabergfall.com deles erfaringer om restaureringen, og generelle tips til oppussing av gamle trehus. 

Vi har vært bevisste på å gjenskape et historisk uttrykk ikke bare med farger, men også med malingstype. Med unntak av Villa Bergfall 11, er alle fargene malt opp med linoljemaling. Det er også malingstypen som ble brukt opprinnelig på alle overflater i villaen, både på tre, mur og papp. Villa Bergfall 11 er malt med en mattere emulsjonsmaling, limfarge forsterket med linolje. Som en bonus er disse malingstypene også helt uten plaststoffer og løsemidler.

NB! Merk at fargegjengivelse varierer på ulike skjermer. Fargen Villa Bergfall 11 er en varm, gammelrosa tone, framstår den som kald og sjokkrosa er det en indikator på at fargegjengivelsen ikke stemmer med virkeligheten. For mer informasjon om fargene, kontakt oss gjerne på e-post, kontakt@gamletrehus.no

Se også fargekartet på Gamletrehus.no

Bli gjerne følger av vår blogg, vi legger ut stort og smått om prosjekter i Villa Bergfall og saker om andre emner og prosjekter vi jobber med.

;
;