BNL MD
#

Original utebelysning anno 1890

Det som er skrot for noen er gull for andre. Vi som er glade i gamle hus vet at store verdier finnes selv i de små tingene. En liten priskurant eller gammel reklame kan fortelle mye. Tor Harald Frøyset i Norske Hjem fant en katalog om utebelysning fra 1890! 

Jeg var så heldig at jeg kom over en gammel katalog fra 1890, som blant annet viser tidens utvalg av utebelysning. Vi har selv fundert på hvordan utelykter egentlig så ut før i tiden, derfor var det artig å se detaljerte tegninger av de gamle lyktene. En komplett gatelykt kostet i 1890 ca. 90 - 125 kr. Til sammenligning var en stuepikes årslønn i snitt kr 125. Gamle prislister er en utrolig flott kilde til informasjon og for å tidfeste gjenstander - derfor ville jeg dele den estetiske belysningen med dere lesere. Jeg håper det er til både glede og nytte.

Denne prislisten fra 1890 er virkelig et kulturhistorisk skattkammer! Firmaet E. Sunde & Co (Esco) armaturfabrikk og mekanisk verksted, ble etablert i 1877 og hadde kontor og lager i Rødfyllgata  hvor Postgirobygget ligger i dag. I 1914 ble bedriften et aksjeselskap. Den flyttet først til Torggata 11 i Oslo, og deretter til Kongsberg i 1964. I 2014 ble bedriften overtatt av Ulefos-gruppen. 

katalog liten.JPG
Norske Hjem

I magasinet Norske Hjem kan du lese om levende hjem med en historie, byggeskikk og arkitektur – alt fra husmannsplasser til herregårder.

 Alt som gjør gamle hus så spennende!

Etter flere års erfaring med restaurering av egne hus savnet Kari-Marte og Tor Harald Frøyset et norsk interiørblad med fokus kun på eldre boliger.

Så da laget de et riktig godt et! 

Les mer om Norske Hjem

Katalogsiden under til venstre viser vakker utebelysningen, for gass og parafin, i 1890-årene. Legg merke til den estetiske utformingen. Hvorfor ble de fjernet når de enkelt kunne bygges om til elektrisitet? Det er svært sjeldent å se slike lykter i gatebildet i dag, og de få som finnes er derfor svært viktige å ta vare på! Bildet til venstre viser lysstolper og lyktearmer til lyktene. Dette var solide varer - lyktestolpen til høyre veier alene 280 kg. Målene er angitt i fot. 1 fot = 12 tommer = 0,31 meter!

Gamle lamper_.jpg
Gamle lamper__0001.jpg

 

Dette postkortet fra Karl Johans gate datert 1905, viser elektrisitetens inntog. Til høyre i bildet, utenfor Grand Hotel, ses fremdeles de gamle gasslyktene. Legg merke til trikkelinjene, samt den flotte, høye gatelykta midt i bildet. Legg merke til lyskuplen, som ligner de hengende lyktene du ser i bildet til høyre. 

Untitled-22.jpg
Gasslykter.jpg

Til sist tar vi med to elektriske svanehalslamper. Disse klassikerne er hentet fra en katalog datert 1922. I dag er det enkelt å få tak i nye kopier av svanehalslamper. 

;
;