Tekkematerialer og taktekking
Spontekking på gammalt vis.
Slik legges et skifertak med tett undertak
Slik skifter du ut enkeltsteiner på et skifertak
Bjørkenever har vore av dei vanlegaste materiala til taktekking, serleg som undertak til torv.
Kobber har historisk vært det mest eksklusive materialet å tekke taket med. Derfor har det også vært forbeholdt de få. Eldre bygg med original heltekking av kobber eller sink er en sjeldenhet i Norge, som oftest er kun kompliserte former som spir og tårn tekket med de storslåtte materialene.
En kikk på blikkenslagerens verktøy
Bygningsantikvar og handverker Kolbjørn Vegar Os ved Rørosmuseet Bygningsvernsenteret reflekterer rundt hvordan kirketaket ble laget og hvilke kvaliteter det har som gjør at det er blitt et av Norges eldste spontak.
Videoen viser litt av arbeidet på seminar i restaureringsarbeid på Maihaugen. Huset vi arbeider med har eit gamalt original bordtak.
Blytekking utføres kun i begrenset omfang i dag, stort sett anvendes teknikken ved istandsettelse eller restaurering av bevaringsverdige bygninger hvor oprinnelige arkitektoniske utrykk krever bevaring. Bly er giftigt for mennesker i arbeidsprosessen og kan skade miljøet. Derfor er bly utfaset fra byggeriet og krever spesiell tillatelse å anvende.
Om gjenbruk av spon og spiker, om vindskispon og om blyplater og never.
Om dagens standardspon, om ulike produksjonsmetoder, spon av eik og andre treslag, samt ulike former for overflatebehandling av gjennom ulike tider.
Om hvordan kløyving av takspon går till og hvilke verktøy som anvendes.
Film som viser legging av et nevertak med torvtekking på Måketorpsboden på friluftsmuseet Kulturen i Lund, Sverige.
Slik kan du plassere snøfangeren på taket