BNL MD
#

Flikk og flakk med mugg og kvistlakk, takk

Høsten og vinteren - med hissige stormer og mange millimetere med nedbør - Mot Normalt - er dessverre sesongen for vannlekkasjeproblematikk. I alle fall har jeg kontakt med flere huseiere som har fått vann inn i stuene og soverommene sine i det siste. Og det er jo det siste en vil ha!

Og i de gamle husene får det jo store konsekvenser når regnet finner sine sprekker, renner nedover nedover, tar med seg mange mange års avleiringer, støv og gammel sot og skitt, før det bygger seg opp som en svær ballong oppe i taket. 

Vaatt-papir.jpg

Vått papir i taket. Dette ser ikke lovende ut ...  Her har regnet fått sive gjennom gamle bygningsdeler og laget svært synlige skader i taket. Foto: Einar Nilsson

Disse lerretstakene utvider seg veldig mye, før de sprekker som nettopp en vannballong. Splasj!

Mugggg.jpg

Og så avdekkes som ganske forventet - mugg! Foto: Einar Nilsson

En fortalte meg at han ikke skjønte hva det var, og hentet en paraply som han stakk opp i "ballongen". Han hadde dessverre ikke slått den opp!


Uansett, det er viktig å fjerne alt vått (ja, det viktigste er selvsagt å få tettet lekkasjen). En byggtørker som står på er vel også noe å tenke på; det er veldig fort gjort å få vannet inn, det tar mye lengre tid å få vannet og fuktigheten UT.

muggestrie.jpg

Mugg i strie. Bare få det ut, alt sammen! Foto: Einar Nilsson

Og helst få vekk alle rester av guff og mugg som har dannet seg når vannet har fått virke. Mugg er overhodet ikke bra for inneklimaet, og bør fjernes selv om området det finnes på skal dekkes til (med plater eller som her, nytt lerret).

Gjennomslag.jpg

Gjennomslag - gammel rust og flekker titter etter kort tid frem gjennom ny maling. Foto: Einar Nilsson

En annen sak som mange spør meg om; de har malt et tak med vannbasert maling og får gjennomslag og flekker fra feks gamle vannskader o.l. Vanlig maling dekker ikke slikt som kjent. Nå finnes det jo så mye på markedet, heftgrunning og sperregrunning osv som er prima saker.

Gamle knep

Men jeg er sikker på at de fleste har noe kvistlakk stående, kanskje noe man ikke orket å bruke på kvistene på furupanelet???

Kvistlakk.jpg

Kvistlakk har flere bruksområder enn på umalt panel! Foto: Einar Nilsson

Kvistlakken er ypperlig til å isolere både kvister og flekker og gjennomslag og gamle synder. Så maler man med hvitt etterpå og alt skinner.

Forsiktiiiiiiiig.jpg

Forsiktiiiig!!! Rosetten tas ned. Så er det klart for å trekke strietak på nytt. Foto: Einar Nilsson

Rosetten-tas-ned, rosetten-settes-opp

For å trekke opp et nytt lerretstak, må alltid gipsrosetten ned først. Dette er noe jeg alltid vegrer meg litt for; tenk om den er sprø og smuldrer opp i hendene på meg, hjelpe meg! (Det har selvsagt skjedd, like glad er jeg hver gang den er like hel!)

Og i gamle dager brukte man jo helst store spikere. Men denne her var skrudd med fire skruer, fjerne forsiktig, en god hånd i midten og vips, nede. Ny duk på plass i taket, forsiktig opp med rosetten igjen, kanskje skruer med litt større hode denne gangen, så holdes den godt på plass. Litt fugemasse på skruene, men ikke for mye, da blir de umulig å finne igjen.

Og tenk om en ny Einar en gang i fremtiden skal skru den ned!!

rosett.jpg

Takrosetten på plass igjen - om malt slik det opprinnelig var i gilde farger. Foto: Einar Nilsson

Einar Nilsson portrett 2023
Einar Nilsson

Einar Nilsson har en mangfoldig bakgrunn innen interiør og restaurering.

Han driver firmaet EinArt - et vekselbruk innen grafisk formgiving, utstillings- og romdesign, maling, tapetsering og interiørarbeid med hovedvekt på gamle teknikker.

Etter hvert kjent som malemannen i TV2-serien Tid for Hjem.

Klikk her for å gå til Einars hjemmeside.

;
;