BNL MD
#

Slik skal du pusse messing

Unngå uopprettelige skader!

ALDRI bruk sitronsyre på messing! Det er ikke alle kjerringråd man skal følge. I alle fall ikke rådene som florerer når pussejobben står for tur. For det er ingen snarveier. I alle fall hvis du vil unngå uopprettelige skader på messinggjenstandene dine. 

Hvordan skal man pusse messing uten å ødelegge noe? Det er manuell pussing og polering med bomullsfille som gjelder. Det finnes ingen quickfix eller kjemikaliebad man kan bruke uten å ødelegge messingen. Og er skaden først skjedd, har du ødelagt messingen for alltid.

Tregrep? - unngå vann 

Dersom du pusser opp en messing dørvrider m/tregrep, ikke legg hele dørvrideren i vann. Da får du et annet problem. Vannet trenger inn i treverket, firkantpinnen som holder treverket på plass og som fester det til messingen er av stål. Kommer vann inn til stålet, begynner stålet å ruste, raskt utvider det seg 10%, og treverket sprekker.

Slik pusser du messing uten å ødelegge

Rengjør messing først med såpevann tilsatt oppvaskmiddel. Benytt tannbørste for å komme inn i kriker og kroker. Tørk godt med bomull eller linhåndkle.

Puss med pussemidler beregnet for messing, her kan alt prøves som er i vanlig dagligvarehandel, men det mest effektive er Autosol Chromglans. Det føres bl.a.  av Torshov Bilrekvisita og liknende forhandlere.

NB! Det finnes flere typer av produktet - husk å se etter det som er beregnet for messing!

Profesjonelle har noen flere muligheter, bl.a. små poleringsmaskiner med mange typer munnstykker, og spesialpussemidler, men det er polering som gjelder uansett.

På bildene under ser du en vindusvrider jeg har prøvepusset. Den tilhører historisk museum. Som du ser var den temmelig patinert, men mekanisk pussing med Autosol ordnet saken relativt rask uten å ødelegge vrideren. Den er blank og fin.

Torill Margrethe Løvstad

Torill Margrethe Løvstad har vært daglig leder i bygningsvernbutikken MOLO i Oslo siden 2003. Hun har levert byggevarer til små og store restaureringsprosjekter over hele landet. Av utdanning er hun bioingeniør. En bakgrunn hun har nytte av i arbeid med vedlikehold og overflateprodukter.

MOLO AS

Upusset vindusvrider Historisk museum

Upusset vindusvrider fra Historisk museum. Foto: Molo as

Messing vindusvrider Historisk museum

Messing vindusvrider fra Historisk museum. Her er messingen pusset med Autosol. Foto: Molo as

Følgende produkter må IKKE brukes på messing:

  • Cola
  • Sitronsyre, det er like ille med sitronsyre kjøpt på pose i bakeavdelingen i matbutikken.
  • Presset sitron blandet med salt
  • ketchup
  • Konsentrert lut
  • salmiakk
  • Stålull nr. 0000 eller andre stålullkvaliteter
  • Fint smergelpapir eller sandpapir

 

Varige, uopprettelige skader

Hvis du bruker noen av disse produktene på nei-listen, kan det skje en kjemisk reaksjon, slik at kobber skilles ut i messingen og lager røde flekker. Av og til vil hele håndtaket bli helt rødt. Denne reaksjonen har jeg sett etter at messing er lagt i Cola i et døgn. Store røde flekker har jeg sett flere ganger etter behandling med de andre produktene også. Har først denne reaksjonen skjedd, er den ikke reversibel.

Messingen er ødelagt for alltid. Noen få ganger går det bra, men du vet aldri om det kommer til å gjelde dine messingbeslag, så unngå dette uansett.

Benytter du pussemidler som fint smergelpapir eller stålull, får messingen mange små striper, og du har ikke lenger polert messing, men børstet messing.

Husk at messingen etter pussing fortsatt skal være polert messing, ikke børstet messing.

;
;