BNL MD
#

Impregnering av gulv med grønnsåpe

Ubehandlet gran- og furugulv

Et ubehandlet gulv av furu eller gran blir vanskelig å holde rent uten noen form for beskyttelse. Tradisjonelt ble derfor tregulv satt inn med grønnsåpe.

Fremgangsmåtene som beskrives i denne artikkelen gir anvisning på hvordan man bruke grønnsåpe for å gi tregulvet en vakker lød samtidig som man opparbeider en hinne som til en viss grad avviser smuss. Anvisningene gjelder både nylagt gulv og eldre gulv der malingen er fjernet. Den impregnerte virkningen forsterkes ved jevnlig behandling med grønnsåpe. Lang tids behandling gjør at såpen trekker seg stadig bedre inn i treet. Det vil derfor bli vanskelig å få lakk til å feste på det fete underlaget.

Grønnsåpe er et naturprodukt laget av fett og kalilut som både renser og beskytter. Ved behandling av tregulv må det ikke benyttes grønnsåpe som inneholder salmiakk. Salmiakk er et ammoniumklorid (NH4C) som bryter ned bindestoffet (ligninet) i treet.

 

Forbehandling

Gulvet rengjøres. Dersom man ønsker det kan kalkvann benyttes. Kalkvann virker rensende, samtidig som det åpner porene i trevirket. På denne måten trenger grønnsåpen lettere inn ved impregneringen.

Kalkvann: To håndfuller lesket kalk i 10 liter vann står over natten til kalken har bunnfelt. Vannet helles over i en annen bøtte, og dette vannet benyttes.

Eventuelle hardnakkede fettflekker kan fjernes enkeltvis med mildt skuremiddel.

Logo RA-gull kopi.jpg
Riksantikvaren

Riksantikvaren er direktorat for kulturminneforvaltning og er faglig rådgiver for Klima- og Miljødepartementet i utviklingen av den statlige kulturminnepolitikken.

Klikk her for å gå til Riksantikvarens hjemmeside

Impregnering

En av to følgende fremgangsmåter brukes:

A "Masse såpe-metoden"

Gulvet gnis godt inn med ufortynnet såpe. Dette står natten over. Deretter vaskes gulvet med lunkent grønnsåpevann i blanding 2dl grønnsåpe til 10 liter vann. Det skal ikke etterskylles.

B "Vaske-metoden"

10 liter vann tilsettes 1 liter grønnsåpe. Gulvet vaskes grundig med dette, slik at treet virker "mettet". Det skal ikke etterskylles, men etter 10-15 min tørkes overflødig væske opp med en godt oppvridd klut.

 

Senere renhold

Gulvet kan vaskes med grønnsåpevann i blanding 1 dl såpe til 10 liter vann. Gulvet skal ikke gjøres for vått og heller ikke skrubbes, da dette tærer unødig på imregneringen. Eventuelle gjenstridige fettflekker kan fjernes lokalt med mildt skuremiddel. Bruk ikke moderne, syntetiske vaskemidler. De kan inneholde bestanddeler som har skadelig effekt på trevirket.

Det skal ikke etterskylles med rent vann.

Impregnering gjentas ved behov. Dette gjelder særlig de steder som er utsatt for mye tråkk.

 

Patinering

Furugulv vil med denne behandlingen får en sølvgrå overflate. Grangulv blir noe lysere. For å øke effekten av behandlingen kan grønnsåpevannet en gang i året tilsettes en håndfull pipeleire, som piskes ut i vannet. Dette vil gi treet en lett grålig patinering. Pipeleire fås kjøpt i hobbyforretninger eller hos velutstyrte fargehandlere.

Veiledningen inngår i  Riksantikvarens veiledningsblader. Første gang utgitt i 1991.

;
;