BNL MD
Yttersø gård  i Larvik. Foto: Helge Eek - Christiania Tapetverksted

Historiske tapeter

Tapeter er et viktig element i eldre interiører. Som i stilhistorien ellers varierer ulike tema og dekorasjonselementer i popularitet. Tapetene forteller også om en utvikling i produksjonsmetoder. Kvaliteten på tapeter avhenger av hva de er laget av. De varierer i slitestyrke, bruksområde og hvordan de henges opp. Det er nå mulig å skaffe opptrykk av gamle norske mønstre.

Hvordan kan man vite hva tapetet er laget av? Det kan være særlig vrient å se forskjell på fibertapet og papirtapet. Har du en prøve av tapetet kan man kjenne at fibertapetet er tykkere og har litt mer struktur. Et papirtapet vil "knitre" hvis du rister på det. Vinyltapeter er lettere å gjenkjenne. De har en overflate av vinyl som beskytter mot fukt og smuss. Vinyltapeter egner seg til kjøkken og bad (ikke i våtsoner). Et alternativ til vinyl er å lakke et papirtapet. Tapeter hvor hele eller deler av mønsteret er i velur kalles velurtapet. Nye velurtapeter er alltid et fibertapet og har et eksklusivt uttrykk.

Kvalitet

Kan man si noe om kvaliteten på tapetet på bakgrunn av materialet det er laget av? Ikke nødvendigvis. Når det gjelder tapeter får man det man betaler for. Dyrere tapeter har en merkbar bedre kvalitet. Farger falmer ikke like mye, de er mer slitesterke, enklere å henge opp og printen ser mye bedre ut.

Håndtrykte tapeter

Har du rester av et gammelt tapet inne i veggen og ønsker å sette interiøret tilbake slik det var den gang, kan tapeter trykkes opp på ny. Dette er et eksklusivt håndtrykket produkt. Du kan også finne kopier av tapeter fra samme periode som prøven din. Mange av de store tapetprodusentene trykker fortsatt historiske mønstre.

Opptrykk av gamle mønstre

Har du funnet rester etter gammel tapet i veggen kan denne brukes til å trykke et nytt tapet.  En tapetmaker kan etter en prøve rekonstruere det originale tapetet. Vær oppmerksom på at fargen på resten du fant i veggen etter all sannsynlighet er falmet. En tapetmaker vil derfor foreslå en mye skarpere palett enn prøven din.

Enfilade. Foto: Morten Krogstad. Christiania Tapetverksted

Enfilade, dører på rekke og rad. Tapetene er laget på nytt etter funn i rommene. Kombinasjonen av farger og mønstre er frodig og kraftfull, men bindes sammen av den samme list- og dørfargen i alle rom. Foto: Morten Krogstad. Christiania Tapetverksted

;
;