Beboer i murgård - dette må du vite!
Sitter du i styret i sameiet, eier du eller er du andelseier i en bygård, da bør du sette deg inn i hvordan den skal vedlikeholdes. Her finnes det masse god hjelp å få. Vi har samlet den viktige informasjonen og de beste tipsene.
Som eier av en leilighet eller av en hel murgård står man overfor både daglig vedlikehold og store kostbare tiltak. Det er viktig å kjenne litt til hvordan bygningen du bor i er konstruert, hvilke skader som er vanlig og hvordan man unngår dem. Det kan spare penger og unødvendige tiltak.
Hold det ryddig!
Fuktige kjellere fulle av bygningsavfall, sykler og hagemøbler er et vanlig syn. Dette en potensiell oase for mugg og sopp i kjelleren - som man IKKE vil ha der! Et vedlikeholdsprogram fra sameiets styre bør legge opp til to skikkelige ryddesjauer i året. Blokkering av rømningsveier er også et viktig stikkord når det gjelder rot i trappeganger og korridorer.
Lag en plan
Hvordan står det til med helsa til bygget? Gjør en avtale med en fagperson, en malermester med erfaring fra murgårder eller en murmester og ta en befaring. De vet hvor man skal se etter tegn på skade og kan gi et svar på hva man bør gjøre og kostnadene for tiltakene. Ta bilder og sett opp en prioritering. Da er det lettere å be om tilbud på arbeidet i neste omgang. Hold rede på hva som gjøres og hvilke produkter som brukes. Skriv opp fargekoder og malingstyper - da er det lettere for neste styre å gjøre en god jobb for bygningen. Ikke minst er det viktig å velge riktige produkter, slik at arbeidet holder lenge og man får det resultatet man håpet på.
10 gode råd når du skal pusse opp murhus ute
Hvorfor vedlikeholde?
Skal du bo i leiligheten kort tid, og planlegger et videre liv i rekkehus med hage, føles det kanskje ikke så viktig å tenke langsiktig vedlikehold av bygården. Det er flere grunner til at den prioriteringen er feil. I den tiden du er sameier i gården står du medansvarlig hvis det skulle falle fasadedeler eller takstein i hodet på forbipasserende. Dette gjelder også snørydding og istapper fra taket om vinteren. Kanskje mer motiverende er det at en godt vedlikeholdt gård oppnår høyere priser på eiendomsmarkedet - og det kommer godt med når man skal flytte. En potensiell kjøper ser ikke bare på leiligheten. Fasaden og oppgangen har også mye å si for førsteinntrykket av eiendommen.
Slik finner du riktige produkter til murhuset
Dette er murpussen du skal bruke
Fjerning av tagging
Tagging på murfasader betyr mye arbeid og utgifter for selveieren i bygård. Det er fristende å sette vekk jobben til et billig firma som lover effektiv fjerning. Vær klar over at en del kjemi og overmaling av tagging med tette malinger kan gi et skadebilde som blir mye, mye dyrere enn å få en skikkelig fagmann på jobben.
Slik fjerner du tagging på eldre murfasader
Slik finner du en god håndverker
Når det skal gjøres større arbeider på en gammel bygård, enten det er tre eller mur, er det avgjørende at man benytter gode håndverkere. Feil teknikker eller materialbruk kan føre til lite varige resultater og store skader. Selv i et kortsiktig perspektiv kan det lønne seg å betale mer for en riktig utført jobb.
Viktige ressurser
Murbyen Oslo er et bygningsvernsenter for Norges historiske murbyer. Bygningsvernsenteret tilbyr gratis rådgivning, kurs og mye god informasjon om murgårder.
Vedlikeholdsveileder for murgårder i Oslo, utarbeidet av Multiconsult i samarbeid med Riksantikvaren, Byantikvaren i Oslo, Entra, Olav Thon-gruppen og Huseiernes Landsforbund