Nordengen vekkes til liv
Rokoberget i Løten kommune, Innlandet. En liten grend med fire bostander, noen helårs, andre fritidsboliger. Her ligger Nordengen som ikke har vært fast bebodd siden 1990 – tallet. For mange var huset verdt en fyrstikk – intet mer. Nå er plassen uvurderlig
Småbruk har vært blant de mest brukte søkeordene på finn.no de siste årene. Interessen ser ikke ut til å avta. Mange er det som drømmer om å sette i stand en gammel husmannsplass eller et lite småbruk. Men de færreste drømmer realiseres, til tross for alle gamle plasser som sårt trenger en ny eier.
Hva var førsteinntrykket? Hva hadde Sjur egentlig kjøpt?
Et stillferdig hus langs en bygdevei i gryende forfall. En gjengrodd hage, men med en eventyrlig utsikt. Og laftingen var upåklagelig. Vinduene var heller ikke noe å si noe på. Men taket måtte repareres. Lekkasjene var allerede påtrengende. Det hastet. Det var ett og annet ellers også, men det var jo ikke ugjørlig.
Nordengen er egentlig ikke noe mer unik enn andre plasser, men det gjør den ikke mindre verdifull. Det er et hus i halvannen etasje, bygget i laft og panelt bindingsverk, det har empirevinduer, gråsteinsmur og saltak med teglstein. Inne finner vi en fin klassisk rominndeling som gjør at det lille huset oppleves som overraskende romslig. Det finnes perlestaff, faspanel og rupanel på vegger, malte gulvbord og et svært enkelt 20-tallskjøkken. Ikke noe unikt i seg selv – men noe unikt for oss som ønsker å bevare det gamle.
I dag er tomten på vel 2,5 mål, men opprinnelig hadde plassen både egen åker og eng på alle kanter. Av bygninger i dag er det i tillegg til bolighus, to slitne uthus, samt en utedo. Nordengen var som tusener av andre gamle hus i Norge, fraflyttet og til forfalls.
Tradisjonshåndverkeren Sveinung Sletten har vært til uvurderlig hjelp i arbeidet med å sette Nordengen i stand. Foto: Ole Kristian Losvik/ Los365
Hva er lov til å gjøre?
Slik vi pusser opp i dag, settes det av minst tid og mest kapital. Men ved arbeid på eldre hus er tid den viktigste ressursen og den må forvaltes godt. Tar du deg god tid vil den spare deg penger. Tenk deg om. Spør om det du planlegger virkelig er nødvendig? Må alt gjøres nå? Å bo seg inn er et nyttig tips. Da kan det være lettere å ta et kvalifisert valg ved neste korsvei.
Det er mange hensyn å ta. Det er naturlige å ønske seg et varmere hus, moderne bad og et nyere kjøkken. Sporene etter folkene som bygde og bodde i huset skal også bevares for ettertiden. Akkurat det er et vanskelig tema for noen. Vi vil se sporene, de patinerte overflaten og enkelheten som en beroligende kontrast til dagliglivet. Det er noen som har andre minner. Som fattigdom og utenforskap. Men det er ingen motsetning å leve behagelig i disse omgivelsene, og la seg sjarmere av sporene fra tidligere. Det er faktisk mulighet man bør gripe.
Men noe må alltid gjøres. Også for Sjur. Taket er ingenting å utsette, heller ikke treverk som er angrepet av råtesoppen. Også ønsker de fleste av oss et funksjonelt bad. Sjur sine viktigste allierte i prosessen har vært håndverkerne Sveinung Sletten, Daniel Ritter og Ole Magnus Hoelseth Bakke.
Ombygging og modernisering er ikke forbudt – men det gjøres med en god porsjon planlegging og tålmodighet.
Nordengen blir et drømmehus
Sveinung liker variasjonen med å jobbe på gamle hus. Jobben med å gjøre seg kjent med byggemåte og materialvalg, med skader som er oppstått og utfordringene ved små endringer og ombygninger som gjør alle hus til noe eget. Sveinung og Sjur har jobbet sammen på flere prosjekter. Håndverkeren kjenner eieren like godt som han kjenner huset. Derfor kan løsningene de finner frem til kan være mer spontane enn for andre.
Taket ble utbedret allerede i 2005. Men etter å har bodd seg litt inn i huset – ønsket Sjur seg bedre plass, flere senger og mer varme. Annen etasje på Nordengen var et uinnredet råloft frem til nylig. Sammen med bygningsantikvar Ragnar Kristensen hadde Sjur hamret ut en plan om å gjøre loftsrommene mer bruksvennlig. Da måtte det mer lys og utsikt til. To arker ble tegnet inn. Det har aldri eksistert på huset tidligere – men tilføyelser ga loftet bruksverdi. Slik de er tegnet og utført gjør de dessuten huset litt veslevoksent, og vakkert.
Sjur hadde liggende et vifteformet vindu, som ble montert på arken som pryder fasaden på Nordengen. Den gir lys inn og utsikt ut fra loftsrommet. Foto: Bygg og Bevar
Gjennom historien har endringene vært sparsommelige. Det er riktignok påbygget en gang. Det kan Sveinung og Sjur se på de ulike veggkonstruksjonene, panelet og grunnmuren. Moderne kjøkken og moderne bad med vannklosett ble aldri bygget i huset. Isolasjon var det heller dårlig med. Ikke at det var fraværende – det ble faktisk funnet omtrent av alle slag. Mineralull, kutterspon, mose, ja til og med maurtue ble brukt i hulrommene for å holde varmen inne. Men Nordengen forble kald. Nå er det isolert på nytt – og sammen med mange gode vedovner skal det sørge for at huset holder på varmen.
Det er mye som er uforutsigbart med eldre hus og standardløsninger er holdt på et minimum. Derfor er det også vanskelig å planlegge alt arbeid på forhånd. Det kan for mange høres både upraktisk og tungvint ut. Fordelen er imidlertid at man får tid på seg til å ta riktig avgjørelser, både teknisk og estetisk. Å planlegge en total endring av huset på papir og faktisk gjøre det på kort tid passer best på standardiserte hus.
..men hvordan det gjøres er avgjørende
Som sagt, en ting er plan en annen ting er realiteter. Sveinung skulle omsette ideene for råloftet i praksis. Han klarte først å heve himlingen med nesten 30 cm – ved å flytte hanebjelkene litt lengre opp på sperrene. Deretter fikk han bygget de fantastiske arkene, en av dem med et viftevindu Sjur hadde liggende. Opprinnelig så Sveinung behovet for en kraftig forsterkning, akkurat i pannehøyde, for å få åpnet taksperrer til arkene. Tradisjonshåndverkeren er imidlertid ikke en som legger igjen jobben på Nordengen. Etter en tids tenking, dukket det opp en løsning som bevarte sikkerhet og Sjurs pannebrask. Å låse seg i en standardisert løsning, kan føre til at man går glipp av den beste løsningen.
Det er lagt omhu i tilføyelser. Det er ikke uvanlig at eiere pusser bort den opprinnelige sjarmen, den som gjorde at man falt for huset. Man kan bli fanget av glatte vegger, oppretting av gulv og blank maling. Det er faktisk en kunst å tilføre nye elementer som gjør at de smelter inn i det opprinnelige miljøet. Akkurat passe pent er penest. Som å remontere et gammelt panel eller tilpasse et nytt slik at endringen ikke ser ut til å ha forekommet. Den kunsten behersker Sveinung og arbeidslaget hans og det er slik Sjur vil ha det.
Nordengen i full prakt, omringet av en frodig hage. Foto: Sjur Harby
Veien videre
Arbeidene på Nordengen er ikke over. Fase 1 er imidlertid slutt. Huset er varmere, loftsrommet er innredet, taket tett og huset rommer plass til flere gjester. Neste etappe i prosjektet er å tegne et tilbygg som skal romme kjøkken, bad og flere sovefasiliteter. Husets grunnplan og logikk gir ikke rom for å integrere funksjonene i det eksisterende rammeverket. Da slipper også Sjur å trekke ledninger og rør gjennom et hus som aldri har vært bygget for det.
Arbeidene som kommer er fremtidsrettet. Regelverket åpner nå i større grad for gjenbruk av byggematerialer. Det skal prege arbeidet som kommer. Kanskje også det skal komme noen solceller på taket..
Vær en realist – det virkeliggjør drømmen din
Mange vekkes fra drømmen av frykt for utgifter, arbeid og forpliktelser. La oss bytte om på rekkefølgen. Du kan selv gjøre veien enklere, morsommere og lærerik. For det er det du skaper underveis som er verdifullt. Og det finnes gode hjelpere som kan bidra på turen.
Vi er godt vant med oppussing i dette landet. Hvert år bruker vi 80 milliarder til formålet. Mye går med til estetisk oppgradering – mindre til teknisk oppgradering. Det som faktisk er nødvendig, det som gjør boligen vår bedre. Mange gamle hus mister sjarmen sin i møte med vår tids oppussing. Etter å ha byttet ut det meste for å nå moderne standard, så er det kanskje ikke så mye igjen av det du først falt for? Det er kanskje de høye kravene som gjør drømmen uoppnåelig for mange. Husk da at det er din innsats, dine allierte og husets premisser som skaper drømmen. La huset være gammelt, det er ikke dårligere allikevel. La dine allierte hjelpe deg med å ta de riktige valgene.