#

Sjel og sjarm er ikke hyllevare

Hus har en større dimensjon enn antall kvadratmetere, sier ByggvernLosen Fredrik Jensen. Med bakgrunn som håndverker og med tre år med studier i bygningsvern fra den svenske middelalderøya Gotland er han en ridder for gamle hus. Tro ikke det er noe alderdommelig over Fredrik - han har sansen for å leve moderne liv i gamle hus. Og er det ikke nettopp da vi trenger en som kan veilede i restaureringsprosjektet? Når vi skal bygge moderne komfort i gamle bygninger. Når noe skal forandres.

Midt mellom ute og inne er en god plass å sitte. Fredrik Jensen bor i den eldste delen av Nevlunghavn. Området har bebyggelse fra 1600-tallet. Foto: Sven Olof Ahlberg.

Fargekart

Fargekartet gjør seg som bilde på veggen ved siden av det gamle grønne skapet i gangen. Foto: Christel Wigen Grøndahl, Bygg og Bevar

- Når vi investerer i hus og bolig, så vil vi forbedre, forandre og fornye. Idag kan vi kjøpe alt, shoppe stiler og smaker, bygge ut og inn og om. Det er da gjelder det å ha stø kurs.

Langbord i bryggerhuset

I andre etasje i bryggerhuset står et langbord hvor Fredrik gjerne dekker til venner og serverer fiskesuppe. Foto: Sven Olof Ahlberg

Nyoppført bryggerhus, for en stor del bygget av gamle materialer. Isolert og med noe kraftigere tak-konstruksjon.

ByggvernLosen

Med tilholdssted i Nevlunghavn, har Fredrik Jensen hele Østlandet og Sørlandet som nedslagsfelt. 

En Byggvernlos kan tilby hjelp til huseiere med gamle hus, gi veiledning og hjelpe til med å søke tilskudd.

- Jeg gjør bygg forståelige, sier Fredrik Jensen.

Les mer på nettsiden til Byggvernlosen 

Pelargonia

Interiørene hos Byggvernlosen Fredrik Jensen i Nevlunghavn blir bare fine, helt av seg selv. Han gjør ikke noe spesielt, mener han selv. Er man glad i blomster, så setter man en pelargonia på bordet eller i vinduskarmen. Og så er det liksom gjort... Foto: Christel Wigen Graøndahl, Bygg og Bevar

Riktig bygningsvern begynner med rett forståelse. Jeg vurderer husets karakter og kondisjon og gir råd om rette virkemidler for beste bruk og bevaring. Jeg ser hus slik hus vil bli sett.

P9222004.JPG

De små detaljene forteller om bygningens beliggenhet. Her lukter vi saltvann! Foto: Sven Olof Ahlberg

Alle bor i et hus. Men å bo med et hus krever trening. For vi bor og bruker bygninger forskjellig. Derfor er det nyttig å lære seg å forstå hvordan et hus virker, og å lære seg at farger og former vi omgis av, også former oss. Hus er spennende, og de blir mer spennende til mer forståelse vi får.

Fillerye

Filleryer er gjenbruk og tradisjon på sitt beste. Ingen ting ble kastet før og det som kunne brukes ble gjenbrukt. Gamle skjorter og laken rives opp og veves til ofte fargerike tepper. Foto: Sven Olof Ahlberg

Ekte vare varer. Og ekte vare eldes med den skjønnhet og patina som øker opplevelsen. Det er den største verdien. Den du ikke kan sette prislapp på.

Bokhylle

Bokhyller kan være svært dekorative, i tillegg til nyttige. Denne er plassbygget og i bakkant er det lufting og god plass til kabler og ledninger. Stuen har ny panel og bokhylle. Et tidligere upraktisk rom har blitt et godt rom å være i. Noe gammelt og noe nytt. Foto: Sven Olof Ahlberg

Slik skaper vi hjemmet vårt: Vi kjøper, arver, forandrer, og - bevarer. Vi har mange praktiske saker, og mange pene. Ting som er fulle av gode minner. Vi beholder dem fordi de er kjære, de har en verdi for oss.

pelargonia på hylle

En liten plankebit og en pelargonia i potte. Mer skal ikke til for å lage det trivelig ute. Foto: Sven Olof Ahlberg

Når du tenker på alt du ønsker deg til huset ditt, så prøv å tenke deg om huset ønsker det samme. Du vil være en ekte person. Huset vil være et ekte hus.

Lun gårdsplass

Uteplassen er også viktig. Små rom skapes mellom husene. Man kan finne en plass i solen eller velge en kjøligere krok å nyte kaffen. Foto: Sven Olof Ahlberg

Et hyggelig hus viser et harmonisk hjem. Det er vårt eget rede i den store verden. Og gleden ved dette øker når vi kjenner husets historie og sammenheng. Prosjekter krever perspektiv og prioriteringer for å bli vellykket.

Les mer om Byggvernlosen på www.ByggvernLosen.no 

;
;