#

Moteriktig tapet

Køyerommet, pikeværelset og lillerommet

Med unntak av ett soverom har man funnet tilbake til de opprinnelige fargene og tapetene i alle soverommene i andre etasje. Da huset ble utvidet mot slutten av 80-tallet ble foreldrenes soverom så omfattende renovert at det ikke var noe igjen av det gamle interiøret. Dette rommet har i dag fått et tidstypisk, moteriktig tapet fra 30-tallet - et tapet som går i grått, da det var slik dronningen kunne huske dette rommet.

Pikerommet

Dronningens barndomshjem ble bygget i en tid hvor det fortsatt var vanlig for borgerskapet å ha hjelp i huset. Pikeværelset som ligger inntil trappeavsatsen opp til andre etasje, er et av rommene som ble omfattende renovert på 80-tallet. Det er derfor et krevende rom å dokumentere, og Jon må finne informasjon ved å analyserer et av de få fragmentene som er igjen av originaltapetet.

Ut i fra tapetrestene kan Jon fortelle at pikerommet har hatt et overraskende fint tapet i ren funksjonalisme og med gulltrykk. Ettersom nesten alt det gamle listverket i huset er borte, er det de negative fargesporene han må gå etter når han skal finne de originale fargene på listverket. Med flere lag tapeter og maling krever det et trent øye å få oversikt over hva som hører sammen i de ulike periodene. 

 

 

Tuengen allé 1b 

Oppført: 1935  

Sted: Vinderen i Oslo

Arkitekt: Ernst Motzfeldt

Eier: Disponent Haraldsen

Flyttet til Maihaugen: Oktober 2016

Åpnet på Maihaugen: August 2018

Jon Brænne

Brænne er utdannet malerikonservator og har arbeidet som professor II ved Göteborg Universitet, avd. för Kulturvård og som seniorforsker hos Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Hovedarbeidsområdet er farge- og bygningsarkeologiske undersøkelser av bygninger, eldre overflatebehandlinger og materialer, farge- og dekorhistorie, tapethistorikk og teknologi, tilstands- og skadevurderinger av bygninger og utarbeidelse av anbefalinger av tiltak. Brænne har dessuten arbeidet i mange år hos Riksantikvaren og har drevet eget konsulentselskap. Han har har publisert mer enn 150 fagartikler, hefter og bøker i inn- og utland.

;
;