#

Hva finnes i vinduet?

Før du river - før du hiver

Vinduer i gamle hus, bygget før 1950, består gjerne kun av glass og tre. Det var den gang! Nesten alle nye vinduer er farlig avfall. Sjekk derfor listen under!

Hvilke vinduer inneholder miljøgifter?

Ettersom nesten alle vinduer med isolerglass  inneholder miljøfarlige stoffer skal alle vinduer leveres som farlig avfall på godkjent mottak. Derfor er det en egen returordning for vinduer på ditt nærmeste avfallsmottak. Les mer om ruteretur her

Eldre vinduer som har enkelt glass i rutene er ofte laget av materialer med meget høy kvalitet. De egner seg godt til å reparere.

Slike vinduer er det verdt å ta vare på! 

Les mer om hvordan man restaurerer gamle vinduer her. 

NB! Gamle vinduer kan være malt med blyholdig maling.

Les mer om bly i maling

Vinduer hos Gamletrehus på Vøienvolden. Foto: CEWG
Gamle vinduer er ofte vakkert håndverk og laget i nøye utvalgte materialer. Slike vinduer bør restaureres og få stå i huset de hører til. Det er et marked for gjenbruk av gamle vinduer ved tilbakeføring av his og til mer kreative byggeprosjekter som drivhus. Bildet viser vinduer til salgs hos Gamletrehus på Vøienvolden i Oslo. Foto: Christel Wigen Grøndahl, Bygg og Bevar

Isolerglass fra 1976-89

Vindus-/ forseglingslim og gummilister i isolerglassruter kan inneholde klorparafiner. Dette er giftig avfall. Gjelder norske vinduer produsert 1976 - 1989 og utenlandske vinduer 1980- 1989.

Isolerglass fra 1965 - 1979

Eldre isolerglassruter kan inneholde PCB (Polyklorerte bifenyler) som er meget helseskadelig. Gjelder norske vinduer produsert 1965-1975 og utenlandske vinduer 1965 - 1979. 

Isolerglass fra 1990 - 2005

Vinduer kan inneholde ftalater. Gjelder vinduer fra produksjosårene 1990 - 2005

Andre farlige stoffer

Man kan finne andre giftige og miljøskadelige stoffer i vinduer, som

  • Asbest i "kitt" i gamle vinduer
  • Gasser - HKFK-gass i isolasjonsmaterialet polyuretan i fastfeltet i terrassedører og veggfelt.
  • PCB/ klorparafiner i fugemasse (byggskum) mellomvindu og vegg.

Les mer om farlige stoffer på ErDetFarlig

 Glasset må ikke knuses!

Eldre vinduer med isolerglass skal leveres på miljøstasjonen. Foto: Miljødirektoratet

Sjekk produksjonsåret på vinduet. Det står ofte stemplet på den blanke metallisten mellom glassene. For eksempel som på illustrasjonen 10 - 74, da er vinduet fra 1974. Ser du i oversikten over, er det sannsynlig at vinduet inneholder PCB.

Det hender det står bokstaver på metallisten også. AR betyr argongass og viser til hvilken type gass som finnes mellom rutene inni vinduet. Ofte står også produsentens navn der.

Slik sjekker du alderen: Vinduets produksjonsår står stemplet på den blanke metallisten mellom glassene. Denne isolerglassruta er fra 1974. Foto: Terje Borud

Glasset må ikke knuses!

Bevisst knusing av glass i vinduer før eller under transport er ulovlig, med mindre det foreligger en særskilt tillatelse fra Miljødirektoratet.

Slik skal vinduene leveres

Vinduene kan stables stående på stativ eller spikres stående på pall. Det er viktig å hindre brekkasje på vinduene. 

Skal du kaste noe? Sjekk hvordan her:

NHP

NHP-nettverket består av de største organisasjonene i byggenæringen og avfallsbransjen. NHP utformer og gjennomfører Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall.

Les mer på byggemiljø.no

;
;