Kjerkgata, Røros. Foto: CEWG

Tiltak du kan gjøre selv

Trekker det så godt hjemme hos deg at du slett ikke trenger thermofotografering for å si hvor det lekker mest varme? Da bor du nok i et eldre hus … Det er stor forskjell på hvor godt ulike bygningskonstruksjoner er isolert og tettet. Hus fra 1940 til 1980 er ofte kaldere enn de eldste i plankelaft. Sjekk ut de kjappe tipsene på hva du kan gjøre selv!

For å se hvor det trekker, kan man føre en tent fyrstikk rundt vinduet og langs vegg- og taklist. Hvis flammen blafrer inn mot rommet, er det nødvendig å gjøre noe. Å stanse varmetapet fra loft og kjeller er det mest effektive.

Trekk fra vinduene

Tett mellom foring og vegg. Ta av vinduslistene forsiktig og tett med mineralull mellom foring og vegg. Dekk over med en plaststrime og sett listene på plass.

Panelovn under vinduet hindrer kulderas.

Rundt dører

Er det glipp mellom dørbladet og karmen, monter en tetningslist av god kvalitet. Her får du det du betaler for.

Tett mellom foring og vegg. Ta av dørlistene forsiktig og tett med mineralull mellom foring og vegg. Dekk over med en plaststrime og sett listene på plass.

Gulvkaldt

Tett mellom vegg og gulv. Ta av gulvlistene forsiktig og tett med mineralull mellom foring og vegg. Sett listene på plass.

Er det gulvkaldt mot kjeller; isoler gulvet fra undersiden.

Varmetapet mot tak er det største

Varmluft stiger. Er ikke loftet isolert vil varmluften forsvinne opp på loftet.

Tett mellom vegg og tak. Ta av taklistene forsiktig og tett med mineralull mellom foring og vegg. Sett listene på plass.

Hvis bjelkelaget mot loftet ikke er isolert kan du rulle ut isolasjon på loftsgulvet.

 

;
;