#

Isolere mot støy

Montering av varevinduer eller bytte av vinduer isolerer mot støy utenfra. Plages du av naboens musikksmak og bevegelser, må du gjøre andre tiltak. Hva du skal gjøre avhenger av hvor støyen kommer fra, og hvordan huset du bor i er konstruert.

Støy ovenfra

Støy fra etasjen over reduseres ved å montere en ny himling av gipsplater. Lektene som platene skrus i festes i lydbøyler mot det eksisterende taket. Montering av gips i tak er også et brannsikringstiltak. Overgangen mot vegg må tettes med akryl branntettemasse. Sprekker må tettes slik at røyk, gasser og ild ikke sprer seg. Stukkatur og gipslister kan monteres på gipsplater. Sjekk med gipsmakeren om taket holder vekten av en eventuell gipsrosett. Vil du ikke ødelegge et flott tak med rosett og gipslister kan man skru rehab-gips i taket og tette mot listene og rosetten med akrylmasse. Det hjelper i allefall litt ...

Støy undenfra

Plages du av bråk fra etasjen under, eller får du klager av naboen? Isolering av gulvet har også den heldige bivirkningen at det sparer deg for energi hvis rommene under deg ikke er oppvarmet. Har du ikke takøyde å gå på, eller lyst til å justere alle dørene i leiligheten, må du ned i gulvkonstruksjonen. I gamle bygårder var det vanlig før å isolere med stubbloftsleire. Du finner nok noen spikre og ølkorker der også. Med tiden har leira falt sammen og er i dag støv og skitt med liten eller ingen isolasjonsverdi. Man kan suge den ut, men det er ofte ikke nødvendig for å få plass til isolasjonsmatter. 

Støy fra vegg i vegg

I gamle bygårder er det ofte ingen ting inne i lettveggen. Bærende vegger er gjerne murt i tegl. De er tunge og isolerer godt mot støy fra leiligheten vegg i vegg. Er det bare en lettvegg mellom dere må du åpne veggen og isolere med mineral- eller steinull. Legg dobbel gips på din side og håp at naboen bare tok seg råd til enkel gips. Asymmetri gir en ekstra demping. Har du ikke lyst til å fjerne lister i taket og langs gulvet kan du få blåst inn isolasjon. Gipsing med rehab-gips kan være et alternativ. Disse platene er 6 mm og forsterket med glassfiber - mot vanlige plater som er 11 mm.

;
;