Når gamle hus skal gjøres varmere, mer komfortable og energieffektive må du være målrettet og smart. Det betyr ikke dyrere eller vanskeligere. Tvert imot er det ofte billigere og enklere. Her får du tipsene om hvordan du går i gang.
Klar for oppussing, men: Lurer du på om du har asbest i huset? Hvordan ser man det? Og hva skal man i så fall gjøre med det? Hva sier reglene og hva er lurt?
Det er ikke alltid så lett å se fra utsiden hvilken konstruksjon huset har. Men her kommer en oversikt over hva det kan være. Husk at for å vite sikkert må du sjekke ditt hus spesielt. Dette gir kun en pekepinn...
Eldre yttervegger er som regel bygget opp av tre eller mur. I noen tilfeller brukes begge materialer i samme konstruksjon. Skal man etterisolere eller utføre tettetiltak på en yttervegg bestemmer yttervegges oppbygging hvordan det kan gjøres. I denne artikkelen ser vi nærmere på de vanligste ytterveggkonstruksjonene i tre og mur.
Mange boliger er bygget med et kaldt loft. Loftet er gjerne adskilt fra de oppvarmede rommene via et loftsbjelkelag. I denne artikkel ser vi nærmere på hvordan eldre loftsbjelkelag er konstruert.
Frem til 1950-årene var det vanlig å konstruere etasjeskiller i tre som stubbeloft. Hulerommet i ble gjerne fylt med sagflis, leire eller kiselgur. Andre konstruksjoner besto av kanthugde bjelker med bord som gulv og ingen isolasjon.
Takkonstruksjonen er valgt på bakgrunn av stil, tekkemateriale og klimaforhold. Skal du skifte taktekking, isolere eller gjøre andre endringer på taket er det avgjørende å vite hvordan takkonstruksjonen er bygget opp.
Vinduer og dører er en viktig del av det arkitektoniske utrykket. Men mange endringer har skjedd underveis - og vinduene er kanskje byttet ut. Om man vi tilbakeføre til originale vinduer, forbedre og tette de gamle eller bytte dem ut med en ny og energivennlig kopi - sjekk de ulike alternativene før du velger!
I et eldre hus hører vedovnen hjemme! I de store byene hører vi likevel at de gamle ovnene er verstinger når det gjelder utslipp av partikler. Her skal vi se på hvordan man kan fyre på en mer miljøvennlig måte – og hvilke alternativer som finnes som egner seg i gamle hus.
Egenskapene til en bygning er avhengig av bygningstype. Denne artikkelen tar for seg forskjellige tiltak for å spare energi i verneverdige eller gamle hus oppført i bindingsverk og bygget før 1950.
Artikkelen ser nærmere på forskjellige tiltak for å spare energi i verneverdige bygninger oppført i teglmur. Hvor skjer vanligvis varmetapene i en boligbygning oppført i teglmur, og hvor stor energisparingseffekt gir de ulike utbedringstiltakene?
Etterisolering av etasjeskillet over kald kjeller med mineralull. Eksemplet viser hvordan det er isolert mellom gulvbjelkene.