BNL MD
#

Slik fjerner du rust på støpejern

- og smijern

Støpejern ruster lett når overflaten brytes ned. Se hvordan man fjerner rustbelegget og legger på en forebyggende beskyttelse. Beskyttelsen er nødvendig før et lakk eller malingstrøk, hvis resultatet skal holde.

Denne fremgangsmåten passer for antikvarisk, historisk støpejern så vel som nyere støpejern.

 

Fjern rusten

Løs rust fjernes med en stiv børste. Ikke bruk metallbøste! En nylonbøste er et godt valg.

Overflaten behandles så med Tanninbeis i to forskjellige blandinger – A og B.

Slik lager du Tanninbeis:

A – beis

 • 200 g tannin (Tannic Acid)
 • 1 liter destillert vann
 • 150 ml etanol (rødsprit kan muligens brukes)
 • 100 ml fosforsyre 80%

B – beis

 • 200 g tannin
 • 150 ml etanol
 • 1 liter destillert vann

Tannin og fosforsyre kan bestilles på apotek eller kjøpes i en bygningevern-butikk.

NB! Bruk vernebriller og hansker når du blander beisene og ved påføring.

 

Slik går du frem

Tanninbeis A påføres to-tre ganger uten opptørk mellom strøkene. Beisen påføres med en stiv kost eller børste slik at eventuell løsnet rust fjernes.

Beisen «arbeides» på metallet. La det så tørke natten over. Løst belegg som har dannet seg fjernes ved børsting med stiv børste, ikke bruk metallbørste.

Påfør blanding 2; Tanninbeis B på samme måte som blanding A. Det hele må stå å tørke i tre dager.

 

Hold tørt

Dersom gjenstanden ikke står under tak, eller kan tas inn til behandling, må den beskyttes mot regn med et plasttelt. Gjenstanden må ikke pakkes inn i plast, ettersom det må være mulighet for utlufting slik at tanninbeisen tørker.

Etter opptørk påføres en rustbeskyttende maling eller lakk, for eksempel Arcanol/ Mønje. Følg fabrikantens anvisninger for påføring. Den rustbeskyttende malingen/ lakken «arbeides» på metallet slik at hele overflaten er dekket. Små «helligdager», mangel på maling i porer og andre uregelmessigheter i malingsfilmen gjør at gjenstanden ruster raskt.

Som avsluttende strøk kan en maling eller lakk i ønsket farge benyttes, for eksempel Bengalac. For å få en mattere overflate, kan det siste strøket «stoples» på.

 

 

Ekspertens kommentar

"Jeg behandler støpejern på samme måte som smijern" sier Torill Løvstad som driver bygningsvernbutikken Molo as.

"Rengjør godt for rust, det må ikke være noe rust igjen før du overflatebehandler".

 

Behandling av støpejernsvinduer

Ikke alle bygningsdeler av jern er like lette å komme til. Og det er ikke alltid like intuitivt å vite hva man skal gjøre med dem.

Dette er Løvstads anbefaling for behandling av støpejernsvinduer:

 • Er støpejernsvinduene rustet, ville jeg sandblåst dem først. Husk å ta ut glasset!
 • De må ikke utsettes for noe fukt før du går til neste skritt. Børst dem rene!
 • Jobben er ikke ferdig før et beskyttende malingslag er påført.
 • Maler to tynne strøk linoljemaling basert på ekte jernmønjepigment. Slik maling leveres av både Allbeck og Ottosson, men finnes ellers ikke i sortimentet hos de fleste andre linoljemalingsprodusenter.
 • Det er ikke nok at det er et rødt jernoksidpigment, det må være basert på ekte jernmønjepigment, som var pigmentet som etterfulgte blymønje som rustbehandlingsmiddel. Jernmønje er helt miljøvennlig og ikke giftig for maleren.
 • Blymønje, som man brukte tidligere, er giftig!
 • Til slutt maler jeg 2-3 strøk med linoljemaling basert på ekte grafittpigment. Dette er viktig, da også grafitt pigment virker rustbeskyttende. Så vidt jeg vet er det kun Ottosson som leverer dette. Allbeck leverer noe som heter grafittgrå, men dette gjenspeiler kun fargen, og er basert på jernoksidsvart og ikke grafitt pigment. Denne kan derfor ikke brukes til rustbehandling.
 • Grafittpigment vil alltid sverte, dette kan avhjelpes ved at man bruker et strøk av en av de følgende produkter til toppbehandlinger : standolje, bioimpression olje fra Le Tonkinois eller klar linoljevoks fra Allbeck. Dette kan være nødvendig f.eks på håndløperen til et rekkverk.

 

For flere spørsmål kan du ta kontakt med en lokal bygningsvernbutikk 

;
;