Den gamle oven kan repareres - lær deg hvordan
Vakre, gamle hus fortjener vakre, gamle ovner. Enten du monterer en ovn du har kjøpt brukt, eller du trenger å restaurere en ovn du allerede har, kan du bruke fremgangsmåten som beskrives i denne artikkelen.
Har du en gammel, rusten ovn som ligger i kjelleren, på stabburet eller på låven? Eller har du en ovn i huset som ikke er i bruk lenger? Da er du så heldig å eie en kulturhistorisk skatt som bare venter på å bli oppdaget!
Det er noe spesielt med vakre, gamle ovner - de er ikke bare en varmekilde, men også et kunstverk i seg selv. Derfor er det ikke vanskelig å la seg fascinere av ovnenes motiver, konstruksjoner og utforming.
Kim André Skarsgård og Yngvild Nyborg ønsket seg veldig en kakkelovn. De fant en gammel ovn rimelig til salgs på nettet og slo til. Men Kim André ville mure selv, og det var lettere sagt enn gjort.
Bygg og Bevar får mange henvendelser om hva som skal til for at man kan montere en eldre ovn i eget hjem. En av disse kom fra en familie som hadde kjøpt et hus fra 1700-tallet med en 1970-tallsovn i storstua. De ønsker å bytte ut denne ovnen med en eldre vedovn, men har de lov? Det hadde ikke vært lett å finne informasjon på nettet og nå ønsket de vår hjelp. Så vi tok utfordringen og møtte motstand... Så hva skal til?
Når kulda kommer og livet leves best i sofakroken, fyrer nordmannen med ved. Og like sikkert som at kulda kommer ser vi oppslagene om den gamle ovnen. Budskapet er: "Bytt ut det gamle skrapet, kjøp ny og rentbrennende ovn". Men må du ha dårlig samvittighet når du fyrer?
En bakerovn er ikke bare en tradisjonsrik måte å bake brød på. Det er også et lite stykke murerhistorie. Denne bakerovnen var murt med tegl og leire. Se hvordan den ble demontert og murt opp igjen.
Masseovnen er et godt alternativ for deg som ønsker en miljøvennlig og effektiv ovn. Den store massen holder på varmen lenge etter at fyringen er avsluttet.