Bærekraftig kunnskapsoverføring
Fra murperioden 1850 til 1920 står det i Oslo igjen om lag 3500 bygårder i mur. Istedenfor å rive og bygge nytt, i en by med en av Europas raskest voksende befolkning, kan disse bygårdene fortsatt huse mennesker langt inn i fremtiden hvis de tas vare på med riktig teknikk og riktige materialer.
Lærer opp gårdeierne
Murgårdene er en del av Oslos uunngåelige fokus på bærekraftig byutvikling fremover, men det krever fagfolk med riktig kunnskap og ikke minst gårdeiere som vet hva de skal gjøre når vedlikeholdsbehovet dukker opp.
– Murbyen Oslo er broen mellom håndverker og gårdeier. Vi jobber for tilrettelegging av kunnskapsoverføring til håndverker i form av teknikk- og materialkurs, og til gårdeier i form av kurs for styreledere i borettslagene, sier nyslått styreleder Øyvind Buset i Murbyen Oslo.
Stort vedlikeholdsbehov
Murbyen Oslo arrangerte nylig kurs i tradisjonell pussdekor i samarbeid med Norsk murforum, Sparebankstiftelsen DNB og Einar Stange. Kurset var et tilbud til murere med interesse for tradisjonshåndverk som tar på seg jobber i Oslo.
– Fremover tror vi vedlikeholdsbehovet vil være stort for disse murgårdene. Derfor er det utrolig viktig at
murbedriftene og håndverksbedrifter fra andre fag har fagfolk som kan ta på seg disse jobbene. Fra tidligere vet vi at mange borettslag ringer den første og beste de finner, og det er mange eksempler på jobber som ikke holder faglig mål. Vi i Murbyen Oslo er veldig opptatt av at de som eier murgårdene, skal ha så mye kunnskap som mulig om hva de trenger og hvordan de skal skaffe fagfolk som kan disse murgårdene, sier Buset.
Effektiv metode
Oliver Hansen i JM Hansen er klar for å ta fagprøven i september og har også tidligere vært med på kurs i tradisjonell murpuss.
– Jeg synes det er veldig spennende å lære mer om de tradisjonelle metodene. Jeg tror at dette er kunnskap jeg vil få bruk for. Vi tar på oss slike jobber på murgårder, og da er det bra at flere av oss kan teknikkene.
Men er disse teknikkene interessante for en nyutdannet murer, da?
– Ja, det er gøy å lære dette, dessuten er det en del teknikker som en murer bør kunne. Vi lærer blant annet å lage sjablonger, noe som er en veldig effektiv metode når vi jobber på gesimser og rundt vinduer, sier Oliver Hansen.
Viktig å kunne teknikken
Alexander Samutai jobber i Viking Entrepenør i Oslo, og murgårder ser han mye av.
– Slike kurs som dette er veldig nyttige og lærerike for meg som jobber en del på slike gårder. Det er hele tiden noe nytt å lære, og det er fint når det dukker opp noe jeg ikke kan fra før, sier han.
– Vi vil fortsette å lage slike kurs fremover, da det er mange fagfolk som har behov for dette. Oslos murbedrifter bør sende sine folk på disse kursene. Vi ser at det kan være masse å gjøre for dem som er gode på de tradisjonelle teknikkene i årene fremover, sier Øyvind Buset.
Murmesteren
Denne artikkelen ble først publisert i bransjebladet Murmesteren nr. 3-21.
Er du interessert i nyheter fra murbransjen, kan du også lese mer hos Murmesteren sine nettsider