Skraping og malingsfjerning
Hvordan fjerne lag med moderne maling som ligger over den originale linoljemalingen? Villa Bergfall deler sine erfaringer.
Ett tilbakeblikk på arbeidet vi startet i 2016 med å skrape bort gammel maling på sørveggen på Villa Bergfall. En tidkrevende prosess, men det var verdt slitet siden den gamle kledningen var i svært høy kvalitet..
Sørveggen er opprinnelig fra 1898 og har vært malt transparent brun. Det kan se ut som denne behandlingen varte til 1955 da husets hovedfarge ble malt med rød linoljemaling.
Senere har utvendig kledning blitt malt med alkydoljemaling (som har vært vanlig de siste 50 årene) – dette er uheldig da malingstypen (og moderne maling) ikke trenger godt inn i høvlet panel. Siden moderne maling trenger noe bedre inn i uhøvlet virke har uhøvlet virke (ofte i svært dårlig kvalitet) vårt enerådende på utvendig kledning siste 50-60 år.
Bruken av moderne maling har medført mye skraping og malingsfjerning på enkelte steder – spesielt på sørveggen som er mest eksponert for sol.
Ekte linoljemaling (med naturpigmenter og uten løsemidler) er etter min mening og erfaring det eneste holdbare og beskyttende over lang tid på høvlet panel.
Tips! For å holde kostnader nede kan man spare betydelige summer på å langtidsleie stillas privat, Finn.no er et utmerket sted å leie. Skriv en kontrakt – vi betalte 1000,- pr uke for langtidsleie av aluminiumstillas og satte opp dette selv, det er enkelt å sette opp.
Mal med linoljemaling
Både moderne maling (dyr og billig) og dårlig linoljemaling vil i de aller fleste tilfeller se fint ut over noen få år, men deretter kan store problemer oppstå som avflaking, flassing og i verste fall råteskader. Dette finner vi eksempler på flere steder på Villa Bergfall, og er også et kjent problem på mange andre norske hus og bygg. Skadene kan være omfattende og svært kostnadskrevende å rette opp.
TIPS! Usikker på om det er malt med plastmaling? Ta av et flak, er dette bøyelig dvs. ikke knekker, da det temmelig sikkert plastmaling. Det bør fjernes helt da treverket ikke får puste og følgelig kan det oppstå alvorlige råteskader.
Både moderne maling (dyr og billig) og dårlig linoljemaling vil i de aller fleste tilfeller se fint ut over noen få år, men deretter kan store problemer oppstå som avflaking, flassing og i verste fall råteskader. Dette finner vi eksempler på flere steder på Villa Bergfall og er også en kjent problemstilling på f.eks mange norske trekirker. Skadene kan være omfattende og svært kostnadskrevende å rette opp.
Vi hadde to valg på Villa Bergfall:
- Å male utenpå moderne maling med linoljemaling, dette vil feste seg til den moderne malingen men vil bare forsterke et problem (bygge i et tykkere malingssjikte).
- Fjerne malingen med skraping og IR-lamper. Dette gir et optimalt grunnlag for maling med linoljemaling som vil trekke seg inn i trevirket og gi en svært god beskyttelse samtidig som treet får puste (tørker etter fuktig vær).
Vi valgte det siste alternativet, riktignok det mest arbeidskrevende, men helt klart beste løsning over tid. Dette gir også minimalt med vedlikehold i årene som kommer. Den trenger kun ett fornyelsesstrøk når malingen er mattet godt ned etter noen år, eller det er også mulig å friske opp fargen med kokt linolje når linoljemalingen er tilstrekkelig nedmattet. Dette fungerer bra men er ikke like langtidsholdbart som å male med fornyelsesstrøk.
I de aller fleste tilfeller valgt vi å fjerne den moderne alkydoljemalingen på steder der:
- det hadde begynt å flake/sprekke opp (skrapet med god tohåndskrape)
- det var tydelig for tykke malingsslag (fjernet med IR-lampe
I tillegg var det helt nødvendig at all akrylmaling (plastmaling) ble fjernet med IR-lampe. Malingstypen var på vindusrammer, omramming rundt vinduer og vindskier.
Som bildet over viser. Moderne maling og dårlig linoljemaling trekker ikke inn i underlaget på gammel høvlet kledning i høy kvalitet. Det vil som oftest se bra ut i flere år men tilslutt slipper det fra underlaget. På alle fasader på Villa Bergfall var det på utvendig panelbord brukt en av de mest markedsførte moderne malinger gjennom tiår. Resultatet er overalt som bildet viser fra nordsiden – malingstypen hadde ikke trekt inn i underlaget noen steder!
I tillegg var det helt nødvendig at all akrylmaling (plastmaling) ble fjernet med IR-lampe. Malingstypen var brukt på vindusrammer, omramming rundt vinduer og vindskier
NB! For å få et godt resultat på malejobben må underlaget være tørt 15-18% og nok maling må være fjernet slik at linoljemaling trekker inn i treverket. Dette gir optimalt feste for malingen til underlaget, god beskyttelse og ikke minst eliminerer i stor grad muligheten for avflaking.
Det er ofte ikke nødvendig å fjerne all maling (unntak er akrylmaling som bør fjernes helt) hvis malingen er tilstrekkelig matt og nedbrutt vil nytt malingslag med linoljemaling trekke godt inn i trevirket og gi en optimal beskyttelse.
TIPS! Ta en vannprøve. Spray litt vann på overflaten, hvis vannet trekker seg inn vil også linoljemaling trekke seg inn. Hvis vannet renner av bør antagelig mer maling skrapes bort eller fjernes for ikke å bygge opp for tykke lag som senere kan flake av.
Skraping
Billigskraper er helt uegnet til skrapearbeider – de blir fort sløve (dårlig stål) og mange av disse kan heller ikke slipes (kort varighet).
Vi benytter tre typer Speedheater-skraper som tilsammen dekker de aller fleste faser og profiler på kledning og utsmykking. Disse er to-hånds som gir kraftige drag og god kontroll. Bladet kan også slipes og i svært god kvalitet – hvilket gir en lang levetid.
Malingsfjerningsapparater
Vi har benyttet 3 typer apparater for malingsfjerning:
Speedheater Standard og Classic – meget effektivt malingsfjerningsapparat, kan også fås kjøpt med svingarm (Classic sett) som letter arbeidet og sparer slitasje på skuldre og arm. Brukes mest til malingsfjerning på større områder.
Speedheater Cobra – utmerket til listverk, vinduer og mindre bygningsdeler
Spotheater – en rimeligere variant men tilnærmet samme bruksområder som Speedheater Standard.
Villa Bergfall ligger i hjertet av Hamar. Oppført i 1897/98 med et praktfullt interiør. På bloggen https://villabergfall.com deles erfaringer om restaureringen, og generelle tips til oppussing av gamle trehus.