BNL MD
Ådring av ulike treslag. Laget av Malermester Studsrud

Ådring og lasurmaling

Ådring er enda et kapittel i kunsten å fuske. Teknikken er kjent fra 4000 år gamle egyptiske sarkofager. Simplere tresorter er overmalt for å imitere dyrere tresorter.

Ofte er underlaget for ådringsarbeidene billig furu, som så er malt for å se ut som eik, flammebjerk eller mahogny. Det forekommer også fantasifulle tolkninger av trevirke.

Hvor finner vi ådringsmaling?

Ofte ser vi rester etter ådringsmaling på brystningspanel og listverk i eldre villaer. Men teknikken er også brukt i trappeoppganger i bygårder. Det var svært vanlig å ådre møbler - og mye flott håndverk har gått tapt i luting på 1990-tallet eller blitt malt over.

Lasurmaling

lasering, teknikk innen olje- og temperamaleri som består i at et fortynnet og delvis gjennomsiktig fargelag lar underfargen skinne igjennom. Ved bruk av flere lag lasurfarger kan oppnås rik koloristisk transparentvirkning.

Lasering brukes også i malerhåndverket, bl.a. på treverk hvor det ønskes at trestrukturen skal være synlig gjennom malingstrøket. Det benyttes lasurmaling (laserende maling) som har pigmenter med spesielt liten dekkevne eller i spesielt små mengder, og malingen blir ofte sterkt fortynnet.

Kilde: Store norske leksikon

;
;