#

Dørhåndtak

- en viktig detalj

Originale dørvridere pynter ikke bare opp den gamle døra, men gir også sjel og sjarm til hele rommet. Dessverre er det mange som bytter ut de originale dørhåndtakene med nye. Først bør du vurdere å restaurere dem - det er enklere enn du tror.

Heldigvis kan man i dag få kjøpt flotte kopier av gamle dørvridere, men da koster det naturligvis en god del. Har dørhåndtakene allerede gått tapt er det helt kurrant å sette inn nye kopier. Du kan også velge å sette inn gamle, fra samme stilepoke. Gjenbruk lønner seg. Er du så heldig å ha originale dørhåndtak bør du ta vare på dem så langt det lar seg gjøre. Gamle dørhåndtak kan være veldig tidstypiske og kan bidra til å datere en bygning. Husk at originale bygningsdeler er med på å øke verdien på din bolig, både kulturhistorisk og økonomisk.

På 1950 og 60-tallet var det mange som skiftet ut håndtakene og satt inn funkis for å modernisere. Så kan man diskutere om man skal tilbakeføre til opprinnelig stil eller ta vare på dørhåndtakene som har vært der de siste 50-60 årene. Dersom man finner de opprinnelige dørhåndtakene på loft eller i kjeller bør man nok sette dem tilbake, men gjerne beholde et par av de «nye» håndtakene, for å vise den delen av husets historie. Husk at det var ganske vanlig å ha forskjellige dørhåndtak i gamle hus, slik at du ikke bytter ut for å få alle like i hele huset.

Her skal vi vise noen enkle grep på hvordan du kan få dine gamle dørhåndtak til å skinne som gull igjen. Men mine gamle dørhåndtak er jo mørke av skitt og fulle av malingsflekker, da er det vel bare å bytte de ut, tenker du kanskje. Nei, selvfølgelig kan de fikses!

Her viser vi hvor enkelt du selv setter dem tilbake til fordums prakt.

Lykke til med egne prosjekter.

Dorhåndtak _for

Håndtak fra siste halvdel av 1800-tallet. Dette er ikke et uvanlig syn; et dørhåndtak som er tilsølt med maling, både på treverk og metall. Messingen kan også, i noen tilfeller, ha blitt helt svart av skitt og oksidering. Fortvil ikke, med noen enkle grep kan dette bli like fint som nytt

Norske Hjem

I magasinet Norske Hjem kan du lese om levende hjem med en historie, byggeskikk og arkitektur – alt fra husmannsplasser til herregårder.

 Alt som gjør gamle hus så spennende!

Etter flere års erfaring med restaurering av egne hus savnet Kari-Marte og Tor Harald Frøyset et norsk interiørblad med fokus kun på eldre boliger.

Så da laget de et riktig godt et! 

Les mer om Norske Hjem

IMG_8763

For å ta ut et dørhåndtak som står i døra, bruk en liten tang og trekk splinten forsiktig ut. Dørhåndtaket er da enkelt å ta fra hverandre. Da er du klar til å starte arbeidet!

IMG_7590

Finn fram en liten spikkekniv og skrap malingen forsiktig av. Den sitter ofte ikke så veldig godt fast. Vær lett på hånden og føl deg fram, slik at du ikke lager for mange riper i treverket. Små, overfladiske riper kan pusses bort med litt fint sandpapir. Skrap både treverk og metall helt rent. Små riper i metallet forsvinner når du pusser og polerer til slutt. Sitter malingen veldig godt kan du benytte malingfjerner.

IMG_7625

Etter at malingen er skrapt av påføres et poleringsmiddel for messing/metall. (Fås kjøpt i vanlig dagligvare) La det tørke litt og evt. gni over med fin stålull. (Stålull vil lage riper - så dette bør unngås hvis det ikke er absolutt nødvendig).  Poler metallet med en myk klut til slutt, slik at messingen blir fin og blank. Treverket gnis inn med matolje, parafinolje eller linolje - så er dørhåndtaket klart til montering, og nye 100 år. Bruk samme fremgangsmåte på nøkkelskiltet.

Hvor gammelt er ditt dørhåndtak?

Dørhåndtak Justert1
Dørhåndtak Justert 2
Dørhåndtak Justert 3