#

Om hus og folk – En roadtrip om kulturminner

Sesong 2 er ute nå!

Å møte et kulturminne – et hus, ei bu, en låve, en seter, en herskapsvilla – er å møte en historie. Eller rettere sagt, det er som oftest å møte flere historier. For de er gjerne gamle, kulturminnene- der det sitter generasjoner av liv i veggene. Det er disse historiene du får i sesong 2 som er ute nå!  

Hva er historien til et hus uten historien til menneskene som har bodd der? For oss kan man ikke snakke om gamle hus, uten å snakke om de som har levd sammen med bygningene før og de som tar vare på dem i dag. Med dette som utgangspunkt har Matilde Sprovin fra Fortidsminneforeningen og Anette Ramstad fra Bygg og Bevar lagt ut på ny tur for å lage podkast.

Risør Johan Arild

Johan Tangen og Marianne Lia eier et 1700-tallshus i Risør. Håndverker Arvid Sollie har hjulpet dem med å restaurere huset og å bygge et mellombygg mellom det gamle uthuset og hovedhuset. 

Om hus og folk - en roadtrip om kulturminnevern

Om Hus og folk er et podkastsamagbeid mellom Fortidsminneforeningen og Bygg og Bevar der Mathilde Sprovin og Anette Ramstad reiser Norge på langs på jakt etter gode historier om gamle hus og folka som er glad i dem. 

Podkasten finner du i Itunes, på Spotify og på Bygg og Bevar sine nettsider

Hummerpark Kvitsøy

Hummerparken på Kvitsøy er et eksotisk kulturminne for mange. 

I år går turen der den ikke gikk i 2020 – langs kysten fra Oslo mot Bergen. På veien møter ulike typer folk med ulik tilknytting til ulike typer bygninger. En håndverker og eier i Risør som forteller om hvordan de har jobbet sammen for å få satt i stand et hus fra 1700-tallet, nye eiere på en herregård som nøysomt har passet på den gamle stallen på gården. Vi møter også forvaltere av næringstradisjoner på Kvitsøy der en gammel hummerpark er i full drift, og frivilligheten får skinne på Espevær der Baadehuset blir tatt vare på av krefter i lokalsamfunnet.

Sesong 2 ligger nå Spotify og Itunes! 

Flere bilder fra turen

hvite huset i Risør

Det hvite huset til Johan og Marianne i Risør. 

Barbro og Caroline Brunla

Mathilde sammen med Barbro og Caroline på Brunla Herregård. 

Siv og svein lyngør fyr

Siv og Svein tok oss med på en luksustur i skjærgården og snakket om hvordan DNT og Kystverket samarbeider om å holde liv i Lyngør fyr, samt gjøre det tilgjengelig for allmenheten. 

Engevik gaard

Tunet på Engevik gaard i Sævareid. 

Her er noen av de vi traff

Eva Lie Tamburodden

Eva Lie i Arendal.

Trygve Sundt i Loshavn

Trygve Sundt i Loshavn

Arild Sollie

Arvid Sollie i Risør

Olga Marie Bie - Badehuset

Olga Marie Bie på Espevær. 

Loren Engevik gaard

Loren Ditmarsen-Radecka på Engevik gaard.

Kjetil Thu

Kjetil Thu på Engøyholmen i Stavanger