Trefiberisolering på loft. Foto: Bjørge Sandberg-Kristoffersen

Ekspertenes svar: om loft og isolasjon

Bygningsekspertenes råd om isolering

Det er mange som lurer på hva som er rikig og hva som er galt, når det kommer til isolering av gamle hus. Et spesielt populært tiltak er å isolere mot kaldt loft. Det påvirker ikke utseendet på huset og egner seg godt på gamle bygninger med bevaringsverdig fasade. Bare det gjøres slik at man unngår byggskader... Vi spurte to eksperter på området de "dumme spørsmålene". Så du slipper :-)

 

 

Ekspertene vi ba svare på "ofte spurte spørsmål om loft og isolasjon" er:

Frank Berg, tømrermester og byggkonsulent. Berg har skrevet flere fagbøker og reist landet rundt og holdt kurs. 

Tor Ole Larsen , fagkonsulent i Byggmesterforbundet. Larsen er ekspert blant annet på fukt og fuktvandring i bygningskonstruksjoner.

Skal vi fjerne stubbloftsleiren?

Berg: Mot kjeller er det ofte best å fjerne leiren for å få best mulig varmeisolasjon. Men husk at  stubbloftsleire gir god lydreduksjon! Mellom 1- og 2 etasje, så har ofte leire sammen med tilleggsisolasjon en bedre lydreduksjon enn bare mineralull.

Larsen: For å få en optimal isolering bør stubbeloftsleiren fjernes

Skal vi bruke plast på loftsgulvet?

Berg: Huff og huff! Det skal ikke brukes verken tette belegg eller plast på kald side.

Larsen: Plast eller diffusjonssperre skal alltid ligge på varm side Hvis loftet er kaldt skal det ikke være plast her

Skal vi bygge gulv oppå isolasjonen på loftsgulvet?

Berg: Er det ikke diffusjonstetting i himling 1. Etasje bør en ikke ha tette gulv i 2. Etasje. Helst bør en velge tregulv som slipper gjennom fukt, slik som eks. kronegulv eller tilsvarende. Disse bordene åpner seg litt i fyringsperioden og ventilerer ut fukt.   

Larsen: Man kan bygge gulv på loftet, men det bør unngås. Det som er viktig er at den luften som ev. kommer gjennom isolasjonen ikke hindres i å stige og at denne luftes vekk fra loftet.

Hva med lufting, hvordan skal det gjøres?

Berg: Lufting av innredet loft bør ventileres eller kobles til balansert ventilasjonsanlegg hvis det er det i huset. Er det kottrom som etter ombygging har fått mer isolasjon mot varmtrom, og av den grunn blir kaldere med økt fukt som følge, må også kottrommene få bedre lufting.

Det kan lages en klaring mot gulvet som luftes ut på hver side i kottrommene, men hvis det er benyttet  gulvbord i tre, er ikke det nødvendig.  

Larsen: Vanskelig spørsmål. Hvis det kommer mye varm, fuktig luft gjennom isolasjonen eller utettheter i luker etc. fra undersiden kan denne kondensere på loftet. Det kan hjelpe med økt luftmengde på loftet.

I enkelte tilfeller kan økt luftmengde på loftet også skape kondens, men under gitte værforhold hvor luften ute er kjølig og våt, kommer inn på loftet hvor det kan være noe kjøligere og kondensere

Øker sjansene for hussopp når man isolerer loftet?

Berg: Ikke ved riktig utførelse.

Larsen: JA, hvis det ikke er lufting nok, eller ikke er luftspalte mellom isolasjon og yttertak

Hva slags gulv bør de velge oppå isolasjonen, bør det gå helt ut til veggen?

Berg: Det bør velges et plankegulv med god lufting mellom bordene. Brukes det sponplater eller liknende kondenserer fukten under og det blir mugg etter kort tid.

Larsen: Så lite gulv som mulig og laget av tremateriale, ikke laminatprodukter. Unngå produkter med lim mellom sjiktene eks. finér eller andre produkter som har lim i seg.

;
;