BNL MD
#

Kulturminnesøk

- oversikt over kulturminner i Norge

Kulturminnesøk er en nettside med informasjon om kulturminner i Norge. Til nå er det registrert ca 170 000 av dem i databasen. Her kan du også søke opp kulturminner i ditt nærområde

Kulturminnesøk er en nettside med informasjon om over 170.000 kulturminner som er registrerte i kulturminnebasen Askeladden. Her finner du opplysinger om fredete kulturminner og kulturmiljø i Norge: arkeologiske kulturminner, bygninger, tekniske anlegg, og mye mer. Kulturminnesøk inneholder kart, fotografier, faktaopplysinger og beskrivelser, og er et unikt verktøy for å finne opplysninger om norske kulturminner.

 

Bidra med informasjon

Kjenner du til kulturminner som ikke er registrerte? Da kan du selv legge til kulturminner med beskrivelser og bilder i Kulturminnesøk. Du kan også legge til kommentarer og bilder på kulturminnene som allerede er registrert. Les mer på Kulturminnesøk om hvordan du kan bidra.

 

Har du spørsmål om Kulturminnesøk?

Bibliotek- og nettseksjonen hos Riksantikvaren har redaktøransvaret for Kulturminnesøk. Send en e-post til postmottak@ra.no eller se kontaktsiden på Kulturminnesøk om du har spørsmål, så vil vi svare deg så raskt vi kan!

Ola Øgar Svendsen Riksantikvaren.jpg

Gammelstuggu på Grefstad ligger frittstående på et jorde dels omgitt av både gammel og moderne bebyggelse. Den totasjes laftede bygningen har vanlig treromsplan i begge etasjer, og veggfast inventar er fremdeles på plass. Typologisk sett tilhører den det eldste utviklingstrinnet av våningshus med loft, som er sjelden i Sør-Trøndelag. Stua ligger i Grefstadgrenda på østsiden av Orkla, omkring 500 m vest for Meldal prestegård. Foto: Ola Øgar Svendsen/ Riksantikvaren

Publisering av bilder

En viktig del av Kulturminnesøk er bildene av kulturminnene, og mange bilder fra Riksantivkarens arkiv er publisert på Kulturminnesøk. Det er gjort et grundig utvalg av bilder, og det vil ikke bli publisert bilder av interiør eller nærgående bilder av eksteriør. Private eiere kan likevel reservere seg mot publisering av bilder av sin private bolig hvis de ønsker det.

Her finner du kulturminnesøk

 

Slik søker du etter kulturminner på Kulturminnesøk:

  • Skriv et ord eller flere ord i søkefeltet øverst på siden. Prøv deg fram med navn på kulturminner, steder, kategorier eller tidsperioder.
  • Velg fra trefflisten du får opp, eller skriv flere ord i søkefeltet.
  • Bruk kart-knappen til høyre for søkefeltet for å finne kulturminner i nærheten av der du er.
  • Når du er på en kulturminneside kan du alltid bruke knappen "I nærheten" for å se flere kulturminner i samme område.
Skjermdump kulturminnesøk.JPG

Søk via karttjenesten. Foto: Skjermdump fra Kulturminnesøk

Les mer om dette temaet

;
;