Blått rom, Valdres. Foto: Else "Sprossa" Rønnevig

Slik maler du innerdører

Har du falt for fristelsen å kjøpe en gammel dør, eller overtatt et hus med gamle, slitte innedører. Kanskje stemmer ikke fargevalget helt ... Ikke til å leve med, faktisk! Hva skal man male med, nå som det ikke er "skikkelige" oljemalinger å få lenger?

Sliten dør og rom som ikke matcher? Da har du to valg:

  1. Male døren slik at den passer til rommet
  2. La døren være slitt, og male rommet slik at det passer til døren.

Slik maler du døren:

Innedør1

Innedør på husmannsplass i Ullensaker. Enkel men fin. Denne kan fint males. Legg merke til den flotte dørvrideren. Den kan tas av og renses for malingsrester før den settes på igjen. Gamle låser kan repareres. Foto: Christel Wigen Grøndahl, Bygg og Bevar

Du trenger:

  • Sandpapir fint
  • Malingsskrape
  • 1L linoljemaling
  • En GOD pensel
  • Linoljesåpe til rengjøring av pensel (viktig!)
  • Evt snekkersparkel

Annet:

  • Salmiakk
  • evt en tube Akryl til å ta sprekkene.

Slik gjør du:

  1. Skrap vekk løs maling. Ikke bruk krefter, da riper du opp døren. Matt ned malingen og skarpe kanter med sandpapir. Bruk gjerne en pussekloss.
  2. Vask døren med Salmiakkvann for å få vekk fett.
  3. Sparkle dype hakk med tresparkel. Hvis døren har sprekker skal de fylles med en stripe Akryl eller linoljekitt. Dypp fingeren i vann tilsatt 1 dråpe Zalo og glatt over.
  4. Puss sparklede felter når den er helt tørr. (Akryl og kitt skal ikke pusses) 
  5. Døren males når den er tørr og støvfri.
  6. RØR GODT i malingsboksen!
  7. Mal i tynnestrøk.
  8. La tørke 24 timer mellom hver gang.
  9. For blankere overflate bruk en fordriver - en flat pensel - til å gå over hele det malte området (mens det er vått) etter at du har lagt på ett strøk.
  10. Linolejmaling har høyt pigmentinnhold - to strøk er normalt nok. Noen linoljemalinger har ulik grunning og toppstrøk - sjekk produsentens anbefaling!

Linoljemaling kan males på alle materialer - tre og metall og alle tidligere malingstyper. malingen er løsemiddelfri, men luft godt etter at du er ferdig. Best tørk i 20 grader og god lufting. Husk å male i tynne sjikt!

doer-fra-eidsvoll.jpg

En gammel dør er gjerne håndverk av god kvalitet. Med noen nye lag linoljemaling beholder interiøret en original og flott detalj, som i mange tilfeller også er unik for huset. Her fra Eidsvollsbygningen. Foto: Christel Wigen Grøndahl

Hva er galt med moderne maling?

Ingenting, men det er utvilsomt penere med en "gammeldags" oljemaling på treverk. De moderne oljemalingene er vanntynnbare og er eneste alternativ som er å få kjøpt nå ettersom alkydmalingene ikke lenger er i salg mange steder.

De vannbaserte malingene har ikke den samme finnishen som en "gammeldags" oljemaling, som alkydmaling eller linoljemaling, og de slites på en annen måte.

Eldre bygningsdeler har aldri vært malt i plastmalinger og kler heller ikke å være det. Linoljemalingen er løsemiddelfri, og gir en glans og overflate som kler gamle hus. Svært drøy og lett å jobbe med, selv om du må ha mer tålmodighet når det gjelder tørketid.

Dekorative teknikker

Dører kan være svært dekorative, både i form og farge. Gamle dekorasjonsteknikker er kanskje ikke mote nå, men de kler historiske interiører. Ådring, marmorering og dekorering er gjerne mest brukt på hytter i dag.

Har du et gammelt dekorert interiør i ditt eie - stell godt med det. Vask de oljemalte flatene (oftest dør og vegg) med mildt såpevann (Sunlight eller tilsvarende). Overlat de mattere flatene (f.eks tak) som trolig er malt med limfarge, til ekspertisen.

Ikke mal døra - mal heller rommet

Hovedbildet er et eksempel på at det av og til er bedre å male rommet, og ikke døra. Se alltid to ganger, eller tre på gamle bygningsdeler før du maler. Og spør deg selv: Er denne slitasjen egentlig litt fin? Ødelegger jeg dørens uttrykk hvis jeg maler? 

Ikke mal over dekor og dekorativeteknikker

Moter kommer og går. Spesielt interiør kan være sårbart og lett å endre når smaken forandrer seg. Som i interiøret under, ådring og dekor som kanskje ikke er utført av en ekspert i sin tid - men males det over blir historien og verdien ødelagt!

Innedør1 (1)

Mange gamle dører har farger og dekormaling som ikke helt stemmer med moderne smak. Er resten av interiøret intakt er det ofte riktig og viktig å ta vare på den originale bemalingen. Andre ganger kan vi ikke raskt nok gå løs med pensel! Ikke i dette tilfellet heldigvis. Dette interiøret fra Valdres har fått stå gjennom mange ulike moteendringer. Foto: Christel Wigen Grøndahl