BNL MD
Gjenbruk av gammel murstein er både et estetisk og miljømessig godt tiltak. Foto: Claes Lampi

Murstein - slik vurderer du kvaliteten

En teknisk-faglig vurdering av kvalitet på murstein krever spesialkompetanse – og utstyr. Det er likevel mulig for «lekfolk» å gjøre en grei kvalitetsundersøkelse ved hjelp av noen enkle, uvitenskapelige, tester:

1. Form og farge: Murstein som skal brukes til større byggverk og fasader bør ha et jevn og god overflate. De bør være ensartet i form og størrelse, og rødlig i fargen.

2. Brenning: En murstein bør ikke være overbrent eller underbrent. En murstein som ikke er brent skikkelig har ofte en ujevn farge – gjerne med blå eller sorte skyggeparti. Formen på steinen kan også være ujevn hvis brenningen ikke har vært god. 

3. Falltest: Hvis du slipper en murstein fra omlag en meters høyde på et tørt og fast underlag, dog ikke betong/stein, bør ikke steinen bli skadet. 

4. Lydtest: Hvis to mursteiner slås forsiktig mot hverandre skal de lage en klinkende, litt syngende lyd (på samme måte som man tester tørr ved).

5. Overflatetest: Overflaten av en murstein bør føles jevn og hard. Murstein med for grov, myk eller støvete overflate kan tyde på middels eller lav kvalitet.

Ønsker man å gjennomføre mer profesjonelle og målbare tester av murstein, så krever det teknisk kompetanse og noe utstyr. Eksempel på slike tester er: 

a)     Vannabsorpsjon test: Enkelt forklart går dette ut på å veie murstein før og etter at den har ligget i vann. Da kan man regne ut vannabsorpsjonskapasiteten.

b)    Saltutslagstest: Ved å la stein ligge i destillert vann til vannet fordamper, kan man avgjøre graden av saltutslag.

c)    Trykkfasthetstest: Ved å utsette steinen for trykk kan man måle steinen trykkfasthet

Teglverk.no

På nettsiden Teglverk.no deler Claes Lampi informasjon om bevaring og gjenbruk av teglprodukter og bidrar gjerne med råd i den forbindelse.

Lampi er utdannet statsviter, men har flere års erfaring med bygningsvern. Han har spesialisert seg innen historiske teglverksprodukter, og driver rådgivning om vern og gjenbruk av tegltak og teglmur.

Klikk her for å gå til teglverk.no

;
;