#

Vedlikehold og rens av malerpenselen

En kvalitetspensel gjør malerarbeidet lettere og resultatet bedre. Selv om en kvalitetspensel er mange ganger dyrere enn de billigste variantene er det en lønnsom investering. Forutsetningen er at du vet hvordan den skal vedlikeholdes slik at den gjør jobben like godt hver gang. 

Før hadde mange malere personlige pensler som ble malt inn. Etter litt «innkjøring» var penselen bedre enn noen gang. Det lå yrkesstolthet bak en godt vedlikeholdt og innarbeidet pensel. I dag er det mange som kjøper pensler til engangsbruk, noe som påvirker både maleropplevelsen og resultatet. Nesten alltid i dårligere retning. Vi har snakket pensler med malermester Ole Andreas Klaveness og eier av bygningsvernbutikken Molo as Torill Løvstad. Her får du deres tips om hvordan kvalitetspenselen kan vare lengre og arbeide som den skal.

IMG_2238

En eldre ringspensel som er bygget opp med busten rundt en kork som igjen er festet i skaftet. Busten er surret fast med en snor som kan løses opp etterhvert som busten slites ned. Foto: Bygg og Bevar

Litt om hva pensler er laget av

Før vi tar for oss rens og vedlikehold av en pensel må vi omtale materialene de lages av. Vi kan i denne sammenheng peke ut tre typer:

  • Bustpenselen
  • Hårpenselen
  • Pensel av syntetisk bust

Bustpenselen er laget av svinebust. Disse har tradisjonelt vært de viktigste og mest utbredte penslene frem til de syntetiske materialene kom på markedet. Svinebustpenselen er særlig egnet for malingstyper som linolje. Busten fordeler oljemalingen jevnt og beholder spensten lenge. I vanntynnbar maling kan en naturbust derimot fort minste spensten og dele seg.

Hårpenslene lages av forskjellige pelsdyrs hår. Ofte har man kun brukt halehårene. På pensler av grevlinghår er også den øvrige pelsen brukt. Alt fra kamel, mår og ekorn har måttet ofre pelsen til fordel for malerne. Hårpenslene er ofte brukt til kunst- og dekorasjonsmaling.

Syntetisk bust er et samlebegrep på alle pensler av nylon, polyester eller andre syntetiske materialer. Den syntetiske busten er svært slitesterk og holder spensten også i vanntynnbar maling. Den har imidlertid ikke like godt malingsopptak som naturbusten. I mange pensler blandes syntetisk bust og naturbust for å kombinere de ulike egenskapene.

Grevlinghårpensel . Hårene Er Festet Til En Benplate Med En Bronsetråd

Grevlinghårpensel hvor hårene er festet til en benplate med en bronsetråd. Foto: Bygg og Bevar

Malermester Ole Andreas Klaveness mener at de beste syntetiske fibrene som fremstilles i dag er tilnærmet like gode som svinebustpenslene. Særlig på bruk i vanntynnbar maling. - De syntetiske penslene er kanskje ikke like gode til å ta opp maling som svinebustpenselen, men hvorvidt det er en viktig egenskap avhenger av hvilken type maling som brukes sier Klaveness. Vanntynnbar- og alkydmaling kan for eksempel påføres ganske rikelig, men dette gjelder ikke for alle malingstyper. Linoljemaling skal påføres i tynne sjikt, da er den spenstige svinebusten som avgir malingen jevnt, godt egnet. 

Det er viktig å huske på at penselen ikke er hele jobben alene. Teknikk og metode ved påføring og bearbeiding av malingen er vel så viktig. Den må tilpasses den type maling du har valgt å bruke.

Rensing og vedlikehold av pensler

Mange velger å sette penselen med busten ned i et glass med rengjøringsmiddel eller i en sammenknyttet plastpose etter avsluttet arbeid. Resultatet kan i verste fall bli ødelagt og skjev bust. Blir penselen liggende for lenge uten skikkelig rengjøring tørker malingrestene inn og penselen blir hard og ubrukelig. Ofte kan man med fordel impregnere penselen etter rengjøring, noen som de færreste gjør. To gode huskeregler er:

  • En naturbustpensel bør aldri vaskes med uttørkende løsemidler uten at man setter penselen inn med fett igjen. Det vil alltid være litt maling igjen i en naturbustpensel, med litt fett unngår man at den tørker inn. Man kan også impregnere en pensel med syntetisk bust dersom man har benyttet oljemaling. Er det brukt vanntynnbar maling trenger man vanligvis ikke å impregnere den.  
  • Når penslene lagres for kortere eller lengre tid, skal den alltid henge, eventuelt ligge slik at busten eller hårene ikke ødelegges. De fleste pensler har et hull i skaftet som gjøre dette enklere, eventuelt kan man borre et hull i den.
Henge Pensler

Penselen skal alltid henge, derfor har den som regel et hull. Den skal ikke stå på busten!. Foto: Bygg og Bevar

Hvordan penselen renses og vedlikeholdes avhenger av hvilken type maling som brukes. I denne sammenheng kan vi skille mellom to typer: 

  • Oljemaling som er basert på tørrende oljer som linolje eller alkydoljer.
  • Vanntynnbar maling

 

I dag er det mange som brukes vanntynnbar maling, som har alkyder eller akryler som bindemiddel. Da renses penselen enkelt i såpe og vann. Men før vaskingen kan det være lurt å stryke av overskytende maling på kanten av malingsspannet. Deretter male penselen tørr på et stykke avispapir. Noen setter penselen inn med såpe før den settes bort. Benytter man en pensel av svinebust bør man ikke gjøre det, svinebusten liker ikke alkalitet, og såpe inneholder lut.

En Ekpisk Som Benyttes Ved Ådring Av Eik Og Ved Marmorering

En ekpisk som benyttes ved ådring av eik og ved marmorering. Foto: Bygg og Bevar

Linoljemaling og alkydoljemaling løses ikke opp i vann. For å fjerne denne malingen anbefaler Klaveness å bruke et rengjøringsmiddel basert på fettsyrer eller White spirit, eventuelt en lavaromatisk White spirit. Et godt alternativ er penselrens som lages spesielt til formålet. Det mest skånsomme for penselen er imidlertid å benytte noe med så lite løsemiddel som mulig.

Når Torill Løvstad fra Molo as har malt med linoljemaling renser hun penselen først med litt vanlig oppvaskmiddel. Til sist vasker hun med linoljesåpe for å få det skikkelig rent. Hun bruker ikke grønnsåpe, fordi den kan gulne linoljemalingen dersom det er rester igjen i busten. Til sist smører hun den rene penselen inn med soyaolje, da tørker den ikke. Den legges deretter flatt eller henges opp for at ikke busten skal endre form. Når penselen skal brukes igjen vaskes den med linoljesåpe. Dersom penselen skal brukes allerede dagen derpå, kan man henge den i et kar med rå linolje.

Bjørkeådringkost Som Brukes Til Ådring Av .. Bjørk Og Lønn

Bjørkeådringskost som brukes til.. ådring av bjørk. Foto: Bygg og Bevar

Når penselen settes i olje hindres oksygentilførselen og da tørker heller ikke eventuelle malingrester. Utfordringen over lengre tid er imidlertid at linoljen levrer seg. Da må man finne en løsning hvor oksygenet ikke kommer til. Man kan for eksempel bruke et syltetøyglass. Borr et hull i lokket til penselskaftet, fyll deretter glasset med linolje eller lignende. Hullet rundt penselskaftet kan tettes med kitt e.l. Klaveness understreker at man kan benytte seg av en rekke ulike oljer, det har eksempelvis ikke vært uvanlig å bruke motorolje, men da må penselen renses nøye etterpå for motoroljen er ikke forenlig med malingen. Rapsolje, solsikkeolje og soyaolje er også gode alternativer. Disse oljene er samtidig enkle å løse i vanlig oppvaskmiddel.

Gaffelpensel Av Lys Svinebust Som Brukes I Ådringsarbeider

Gaffelpensel av lys svinebust som brukes til ådringsarbeider. Foto: Bygg og Bevar

Hvis du skulle være så uheldig..

Hvis du skulle være så uheldig at busten spriker til tross for omsorgsfull behandling, kan du dyppe den kort i kokende vann. Form den til og heng den til tørk. Busten kan da gjenvinne formen.

Noen ganger er sitter malingen irriterende godt. Kanskje har den dessuten tørket inn etter en litt slumsete vasking. Da kan du bruke en stålbørste for å fjerne restene. Det er imidlertid viktig å stryke stålbørsten i hårenes lengderetning!

Justering 2